Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a anunţat că, ieri, a primit numeroase notificări despre existența unei noi scheme de tip #scam / #phishing. De data aceasta, atacatorii s-au folosit de imaginea wizzair.com.

Modul de operare a fost următorul: utilizatorul primește (prin intermediul rețelelor de socializare) invitația de a participa la un concurs fictiv, care presupune completarea unui chestionar legat de calitatea serviciilor companiei aeriene WizzAir.
După completarea lui, utilizatorul este îndemnat să partajeze această informație cu prietenii săi (contribuind astfel la răspândirea păcălelii pe social media).
Următorul pas este descărcarea propriu-zisă a tichetelor, în format .pdf, însă evident nu se întâmplă acest lucru! Ești redirectat către un site care oferă un serviciu gratis pentru o perioadă (în cazul testat de noi Scribd).
Mai departe, ești îndemnat să îți faci cont, sau să te autentifici pe acest site. Datele tale pot fi preluate fie prin autentificarea cu #Facebooksau #Google, fie sunt introduse de utilizator (nume, adresa de e-mail, parolă).
Ultimul pas presupune introducerea datelor bancare.
Utilizatorii s-au plâns de faptul că, ulterior abonării la asftel de servicii de tip ‘trial’, de pe cardurile lor au dispărut anumite sume de bani, fără acrodul proprietarilor.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.