10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia fără medici: 62% din personalul medical a avut cel puţin o dată intenţia de a pleca în străinătate

România fără medici: 62% din personalul medical a avut cel puţin o dată intenţia de a pleca în străinătate

Un procent de 62% din personalul medical a declarat că a avut cel puţin o dată intenţia de a pleca să muncească într-o altă ţară, iar ponderea intenţiei generale de a pleca este mai mare la medici decât la asistentele medicale, potrivit unui studiu al Federaţiei „Solidaritatea”, informează Mediafax.
Concluziile sunt cuprinse în Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenţiei personalului medical de a migra pentru muncă, comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”.
„62% din personalul medical a declarat că a avut cel puţin odată intenţia de a pleca să muncească într-o altă ţară. Ponderea intenţiei generale de a pleca este mai mare la medici decât la asistentele medicale şi mai mare la medicii specialişti decât la alte categorii profesionale”, conform sursei citate.
Potrivit studiului, 20% dintre respondenţi au făcut demersuri pentru a pleca în ultimele şase luni, chiar şi în condiţiile unei campanii susţinute din partea Guvernului de promovare a creşterilor salariale.
„Distribuţia per specialităţi indică intenţia cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenţi (38,4% dintre ei intenţionează au făcut demersuri) urmaţi de medicii specialişti (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct şi prin firmele de recrutare, învăţarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare”, arată cercetarea.
De asemenea, studiul a relevat şi faptul că 78% dintre respondenţi consideră că efectele legii 153/2017 privind salarizarea unitară asupra salariaţilor din sănătate vor fi negative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS