27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePromisiuni neonorate: Cum a abandonat brusc PSD Legea pensiilor

Promisiuni neonorate: Cum a abandonat brusc PSD Legea pensiilor

Coaliţia PSD-ALDE a renunţat brusc, fără explicaţii, la Legea pensiilor, după ce săptămâni întregi premierul Mihai Tudose, ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi şeful PSD, Liviu Dragnea, au tot anunţat că proiectul „este gata“. Deşi în actualul program de guvernare scrie clar că unul dintre obiective este „modificarea legislaţiei privind sistemul de pensii cel târziu la 1 octombrie 2017“, acum Liviu Dragnea spune că niciodată nu s-a pus problema ca legea pensiilor să fie prinsă în bugetul pe 2018. Atunci de ce au tot anunţat că legea este „gata“ dacă nu urma să fie cuprinsă în bugetul pe 2018? Vezi cum s-a ajuns de la „proiectul este gata“ la „nu trebuie să îşi producă efectele în 2018“.

Pentru amânarea Legii pensiilor, aşteptată cu multă încredere de mulţi pensionari, nimeni nu a oferit vreo explicaţie plauzibilă. Liviu Dragnea a spus că noua lege a pensiilor nu este prinsă în bugetul pentru 2018 deoarece nu a fost încă adoptată, spunând că nu este obligatoriu ca aceasta să se aplice de anul viitor. „Niciodată nu a fost vorba ca ea să fie prinsă cu prevedere bugetară în bugetul pe anul 2018 pentru că ar fi însemnat să fim nerealişti“, a declarat miercuri, 18 octombrie, Liviu Dragnea, anunţând efectiv amânarea Legii pensiilor. Dar dacă nu urma să fie cuprinsă în bugetul pe 2018, de ce s-a lucrat la Legea pensiilor, fiind chiar şi finalizată, după cum spun reprezentanţii PSD?

Un motiv al amânării Legii pensiilor ar putea fi lipsa resurselor financiare necesare aplicării ei, însă PSD insistă să dea asigurări că sunt bani. „Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii şi pentru toate proiectele“, a declarat chiar miercuri Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, la Antena 3. În plus, PSD se mai laudă şi cu cea mai mare rată a creşterii economice din UE. „România este una dintre cele mai mândre naţiuni din UE, astăzi, când ne mândrim cu cea mai mare rată de creştere economică“, spunea Mihai Tudose joi, în cadrul unui eveniment organizat în cadrul misiunii comerciale Trade Winds 2017.

• O cronologie a declaraţiilor legate de elaborarea Legii pensiilor

26 aprilie 2017. Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că, după implementarea legii salarizării, se va veni şi cu o nouă lege a pensiilor.

20 august 2017. Mihai Tudose a anunţat că Legea pensiilor va fi promovată în această toamnă şi va regla şi aspectele legate de cumulul pensie-salariu.

22 august 2017. Lia Olguţa Vasilescu a declarat că au fost finalizate mai multe variante ale noii Legi a pensiilor, care vor fi prezentate coaliţiei de guvernare pentru a fi aleasă cea finală, care va fi apoi prezentată public şi trimisă parlamentului, estimând că ea ar putea fi adoptată în luna decembrie, dacă nu va fi întoarsă de către preşedintele Klaus Iohannis.

25 august 2017. Liviu Dranea a declarat că noua lege a pensiilor trebuie adoptată de parlament în sesiunea care va începe la 1 septembrie, dând asigurări că pensiile nu vor scădea, ci vor creşte cele mici.

29 august 2017. Mihai Tudose a anunţat că, într-o săptămână, proiectul Legii salarizării va fi lansat într-o dezbatere internă. „Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a finalizat proiectul de modificare a legii pensiilor, iar săptămâna viitoare sau poate la sfârşitul acestei săptămâni va fi lansat într-o dezbatere internă. Acest proiect are menirea să regleze o mulţime de nedreptăţi. Avem decalaje foarte mari între pensionari, care au muncit exact la fel“, a declarat Tudose. „În prima etapă, proiectul de modificare a legii pensiilor va fi lansat într-o dezbatere internă pentru că ne dorim că legea să fie foarte bine aşezată. Nu vrem să apară scăpări“, a adăugat şeful executivului.

30 septembrie 2017. Liviu Dragnea a declarat „legea pensiilor este finalizată ca document“ şi că vor fi recalculate cele peste cinci milioane de pensii. „În perioada următoare se face evaluarea financiară. Este vorba de un impact semnificativ şi, de asemenea, (ministerul) trebuie să ne prezinte cât de curând care este perioada necesară pentru recalcularea pensiilor, pentru că este vorba de recalcularea a peste cinci milioane de dosare“, a spus liderul PSD. Întrebat când va fi prezentată public legea, Dragnea a răspuns că acest lucru va fi făcut după ce se vor pune la punct programul de recalculare şi impactul financiar. „Mai bine întârziem o săptămână sau două, astfel încât să prezentăm şi desfăşurarea în timp, perioada de recalculare şi unde va ajunge fiecare pensionar, şi impactul bugetar“, a afirmat preşedintele PSD, adăugând că sunt şanse ca noua lege să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

2 octombrie 2017. Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că proiectul legii pensiilor „e gata, e finalizat, a rămas să facem nişte calcule împreună cu Casă de Pensii şi Ministerul de Finanţe“. A doua zi, ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, a spus că nu a primit încă de la Ministerul Muncii forma finală a legii pensiilor pentru a calcula impactul bugetar.
10 octombrie 2017. Mihai Tudose a declarat că Legea pensiilor este gata ca proiect, precizând că, în prezent, ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, lucrează la o estimare tehnică privind logistica şi perioada de procesare a celor cinci milioane de dosare de pensii. „Da, este gata. Acum, doamna ministru Vasilescu lucrează cu echipa Domniei sale la o estimare tehnică, în cât timp se procesează, se pot procesa cele cinci milioane de dosare, ce nevoi tehnice mai sunt, ne mai trebuie calculatoare, ne mai trebuie oameni. Sunt cinci milioane de dosare, nu-şi permite nimeni să greşească, altfel o luăm de la capăt, ştiţi, cu greşelile de la recalculare care îngroşau coada, stătea câte un om de două-trei ori la coadă pentru aşa ceva“, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3. „Va mai dura un pic, cred, până când vine şi cu estimarea, şi cu implementarea, va lua timp. Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu poţi face o recalculare într-o zi, două sau într-o luna, e vorba de luni de zile“, a afirmat Tudose.

17 octombrie 2017. Liviu Dragnea a anunţat amânarea legii, spunând că noua lege a pensiilor nu este prinsă în bugetul pentru 2018 deoarece nu a fost încă adoptată și că nu este obligatoriu ca aceasta să se aplice de anul viitor. „Nu, din moment ce nu-i adoptată. Ca să vii cu un proiect de lege a bugetului de stat, nu poţi să vii decât pe legi adoptate, nu poţi să prezumi că în anul următor sau peste o lună va fi adoptată o lege. Am şi discutat despre asta, că legea pensiilor nu este obligatoriu să-şi producă efectele financiare în 2018. În schimb, toate creşterile de care am vorbit în programul de guvernare sunt prinse în legea bugetului“, a precizat Dragnea.

Practic, PSD s-a grăbit să promită o lege a pensiilor înainte să calculeze impactul bugetar. Noua lege a pensiilor ar fi avut un impact bugetar semnficativ, în condiţiile în care şi astăzi sistemul nu este sustenabil şi merge pe deficit, a explicat, la RFI, Ionuţ Dumtru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Trebuie precizat că subiectul amânării Legii pensiilor este acum ignorat de o mare parte a presei, deşi promisiunile reprezentanţilor PSD legate de proiect au fost amplu prezentate în ultima perioadă.
Claudia Pîrvoiu
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS