16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateONU: 14 milioane de oameni rămân anual fără locuințe din cauza dezastrelor naturale

ONU: 14 milioane de oameni rămân anual fără locuințe din cauza dezastrelor naturale

Aproximativ 14 milioane de persoane rămân, în medie, fără locuințe în fiecare an în urma dezastrelor naturale precum inundații sau furtuni, se precizează într-un nou studiu dat publicității vineri, informează Reuters. Riscul de dislocare s-ar putea mări odată cu creșterea populației, iar impactul încălzirii globale devine mai sever, se precizează în raportul dat publicității de Biroul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor (UNISDR), în colaborare cu Centrul pentru Monitorizare a dislocărilor din Geneva (IDMC).

Cutremurele, tsunami, inundațiile și ciclonii tropicali sunt principalele dezastre care dislocă un număr mare de persoane, în special în țările din zona asiatică, unde trăiește 60% din populația globului, potrivit raportului. Opt dintre cele mai afectate zece țări de problema pierderii locuințelor se află în Asia de sud și sud-est. În India, 2,3 milioane de persoane sunt forțate să-și părăsească anual locuințele, iar în China, 1,3 milioane de locuitori rămân fără locuințe, potrivit datelor raportului publicat cu ocazia Zilei internaționale pentru reducerea dezastrelor, marcată în fiecare an pe 13 octombrie.

Raportul nu include și numărul celor evacuați înaintea producerii dezastrului sau cei strămutați din cauza secetei sau a creșterii nivelului mării. Rusia și Statele Unite figurează printre statele în care fenomenele naturale extreme ar putea lăsă un număr mare de persoane fără locuințe, dacă nu se iau măsuri pentru managementul riscului la dezastre. „Rezultatele cercetării subliniază provocările pe care le avem de înfruntat pentru a reduce numărul celor afectați de dezastre“, a declarat Robert Glasser, reprezentantul special al ONU pentru reducerea dezastrelor. „În afară de deces și rănire, nu e nimic mai grav, într-un dezastru, decât pierderea locuinței“, a adăugat acesta, într-o declarație. Inundații care au lovit Sudul Asiei, cele mai grave din ultimul deceniu, au provocat decesul a peste 1.400 de persoane și au scos în evidență pregătirea insuficientă în fața dezastrelor, în timp ce autoritățile au fost nevoite să asigure asistență milioanelor de supraviețuitori fără posibilități materiale. Refugiații și persoanele dislocate au atins deja o cifră îngrijorătoare, spune Alexandra Bilak, directoarea IDMC. Strategia de urmat merge în sensul prevenirii riscului asociat cu dislocarea cauzată de dezastre, care este „o prioritate globală urgentă“, a precizat aceasta.

Avem, de asemenea, în plan să sprijinim responsabilii de proiecte urbane din zonele de risc care trebuie să ia în calcul siguranța și durabilitatea construcțiilor, dar și pericolul în care s-ar putea afla milioanele de oameni care locuiesc acolo. Justin Ginnetti, șeful departamentului de date și analize de la IDMC, a declarat pentru Thomson Reuters Foundation că există o legătură importantă între riscul de a fi dislocat dintr-o regiune din cauza unui dezastru natural și locuirea într-o zonă urbană care s-a dezvoltat rapid. În contextul în care persoanele sărace locuiesc la periferia orașelor, în zonele inundabile sau pe malurile râurilor, Ginnetti a spus că o planificare urbană mai bună ar putea să îi scoată din situația de vulnerabilitate. Acesta a comparat situația din Japonia cu cea din Filipine care au aproximativ același număr de persoane expuse la furtuni, însă Japonia construiește locuințe mai solide, iar numărul persoanelor care rămân fără adăpost este mult mai mic decât în cazul Filipinelor unde locuințele sunt mai puțin rezistente la șocuri.
„Nu vrem ca oamenii să creadă că dislocarea populației în caz de dezastru ține de voința divină și nu poate fi evitată de fiecare dată când au loc precipitații abundente“, a mai precizat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS