9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatul a adoptat propunerea legislativă privind conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare

Senatul a adoptat propunerea legislativă privind conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 92 de voturi ‘pentru’ şi niciun vot împotrivă, propunerea legislativă privind conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman.
Potrivit economica.net, iniţiatorul legii, senatorul USR Adrian Wiener, a explicat că riscul alimentar este unul dintre cele mai importante la adresa sănătăţii iar această lege va reduce mortalitatea cardiovasculară cu până la 6% în România.
„OMS afirmă că cel mai mare risc la adresa sănătăţii umane în Europa este riscul alimentar. În esenţă, această lege doreşte a limita aditivarea cu acizi graşi trans a alimentelor în România. Fiţi convinşi că acest macronutrient este unul dintre cei mai toxici, crescând, în anumite cantităţi, riscul de deces cardiovascular de până la 25%. În esenţă, efectul net al legii va fi probabil o scădere a mortalităţii cardiovasculare cu până la 6% în România, o ţară în care mortalitatea cardiovasculară este dublă faţă de media europeană. Vorbim de 2.500 – 3.000 de vieţi anual”, a susţinut senatorul USR.
Proiectul de lege stabileşte obligaţia pentru operatorii din sectorul alimentar de a introduce pe piaţă produse cu un conţinut de acizi graşi trans – nesaturaţi de maximum 2 grame/100 de grame de ulei sau grăsime.
Guvernul a susţinut adoptarea proiectului legislativ, care a fost votat de toate grupurile parlamentare.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS