11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitarii fac apel la respectarea obligaţiilor Guvernului faţă de învăţământul universitar: Executivul eludează principiul autonomiei universitare şi transferă efortul bugetar

Universitarii fac apel la respectarea obligaţiilor Guvernului faţă de învăţământul universitar: Executivul eludează principiul autonomiei universitare şi transferă efortul bugetar

Rectorii a trei universităţi importante din ţară acuză Guvernul că ignoră principiul autonomiei universitare şi transferă efortul bugetar către veniturile proprii ale universităţilor. „Guvernul României trece în sarcina universităţilor obligaţia de alocare a fondurilor pentru plata unor drepturi salariale, cuvenite potrivit Legii 85/2016”, făcând abstracţie de principiul separării puterilor în stat şi de hotărârile judecătoreşti, susţin Mircea Dumitru, Rector al Universităţii din Bucureşti, Ioan- Aurel Pop, Rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, şi Marilen Gabriel Pirtea, Rector al Universităţii de Vest din Timişoara. Peste 30 de profesori universitari au semnat petiţia „Apel la respectarea obligaţiilor Guvernului faţă de învăţământul universitar din România”, iniţiată de rectorii Mircea Dumitru, Ioan- Aurel Pop şi Marilen Gabriel Pirtea.

Redăm conţinutul petiţiei:

Mediul universitar românesc se află, în această perioada, în faţă unei situaţii critice fără precedent, care riscă să conducă la subminarea autonomiei universitare, consfinţite de Constituţia României. Executivul eludează, voit sau din eroare, principiul autonomiei universitare şi transferă efortul bugetar către veniturile proprii ale universităţilor. Făcând abstracţie de legislaţia existenţa, de hotărârile judecătoreşti definitive şi de principiul separării puterilor în stat, Guvernul României trece în sarcina universităţilor obligaţia de alocare a fondurilor pentru plata unor drepturi salariale, cuvenite potrivit Legii 85/2016. Pe fondul deficitului bugetar rezultat din aplicarea unor măsuri sociale, Guvernul este dator să găsească soluţii de finanţare a obligaţiilor ce revin bugetului de stat, fără a afecta economiile rezultate din bună gestionare a bugetelor instituţiilor finanţate exclusiv din venituri proprii. Măsuri responsabile au fost identificate şi aplicate în cadrul rectificării bugetare din anul 2016, când Guvernul a alocat Educaţiei un buget suplimentar de peste 1 miliard de lei. Cadrele didactice, cercetătorii, personalul didactic auxiliar din universităţile româneşti trebuie să beneficieze de drepturile conferite de Legea 85/2016. Colegii noştri au dreptul legal să îşi primească aceste diferenţe salariale, indiferent că îşi desfăşoară activitatea într-o universitate mare, sau una de dimensiuni reduse. Ne întrebăm ce se întâmplă cu universităţile care nu dispun de şolduri, adică de economii? De unde vor plăti aceste instituţii drepturile legale? Este esenţial că abordarea financiară să fie una clară şi unitară, care să nu pună sub semnul întrebării respectarea drepturilor unor colegi de-ai noştri şi să nu fie discriminatorie. Am asistat zilele acestea la un exerciţiu de argumentare cu privire la decizia de a folosi banii universităţilor pentru aplicarea unei prevederi legale. Potrivit art. 123 din Legea Educaţiei Naţionale, autonomia universitară este garantată prin Constituţie, iar ,,libertatea academică este garantată prin lege. Instituţiile de învăţământ superior se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase”. Atragem atenţia că bugetele universităţilor au fost gândite şi constituite în baza unei legislaţii existente, iar prin modificarea acesteia se produc schimbări dramatice în strategiile de dezvoltare ale universităţilor.
Opinia publică nu este informată asupra faptului că veniturile proprii reprezintă transpunerea în operaţiuni financiare a principiului autonomiei universitare. Universităţile, al căror management are şi valenţe antreprenoriale, au reuşit să genereze aceste resurse suplimentare după o logică a pieţei, concurenţială. Aceste resurse sunt esenţiale pentru dezvoltarea autonomă a universităţilor, la adăpost de ingerinţele politice. Atragem atenţia că măsură iniţiată prin Ordonanţă de rectificare bugetară creează un prejudiciu material în special acelor instituţii de învăţământ superior cu care România apare în ranking-urile internaţionale, care şi-au asumat dezvoltarea strategică. Mai mult, folosirea abuzivă a rezervelor bugetare ale universităţilor duce la riscul încălcării autonomiei conferită de Constituţie. Adresăm Guvernului României un apel la responsabilitate şi la respectarea programului de guvernare care prevede sprijin financiar, nicidecum transferarea obligaţiilor bugetului de stat asupra soldurilor universităţilor. Solicităm Guvernului să respecte obligaţiile legale care îi revin în aplicarea Legii nr. 85/2016, prin alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare plăţii drepturilor respective pentru anul în curs şi întreagă perioada de referinţă. Cerem, de asemenea, asigurarea de la bugetul de stat, prin contractele instituţionale, a sumelor necesare acoperirii diferenţelor pozitive rezultate din aplicarea Legii nr. 153/2017. Este inadmisibilă orice interpretare a legislaţiei care conduce la transpunerea în sarcina instituţiilor publice de învăţământ superior a efortului financiar, fiind obligaţia Executivului de a susţine toate aceste plăti de la bugetul de stat.

Semnatari:

Prof. univ. dr Mircea Dumitru, Rector al Universităţii din Bucureşti, Membru corespondent al Academiei Române

Acad. Prof. univ. dr. Ioan- Aurel Pop, Rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rector al Universităţii de Vest din Timişoara

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS