8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de francezi au ieşit în stradă pentru a protesta fata de reforma Codului Muncii

Mii de francezi au ieşit în stradă pentru a protesta fata de reforma Codului Muncii

Cel putin 16.000 de oameni au iesit in strada la Paris si alte mii in restul Frantei, pentru a protesta fata de reforma Codului Muncii, care prevede, printre altele, plafonarea compensatiilor in caz de concediere abuziva, relateaza HotNews.ro, citand Le Figaro. La manifestarile de strada a participat si fostul contracandidat al lui Emmanuel Macron la alegerile prezidentiale, Jean-Luc Melenchon.

Potrivit manifestantilor, aproximativ 55.000 de parizieni si-au strigat nemultumirea in strada. Printre ei s-a aflat si liderul extremei-stangi, Jean-Luc Melenchon.

Cortegiul a pornit in jurul orei locale 14 (15 ora Romaniei), din Montparnasse si s-a indreptat spre Piata Italiei.

In capitala Frantei, mitingul s-a derulat fara incidente, insa la Bordeaux, un grup de anarhisti s-a incaierat cu fortele de ordine.

La Nantes, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea, care apoi a inceput sa construiasca un zid simbolic.

Presedintele Emmanuel Macron, aflat la Marsilia pentru a inspecta pregatirile pentru Jocurilor Olimpice din 2024, a discutat aproximativ un sfert de ora cu manifestantii stransi in Vieux-Port.

Legea abilitarii care autorizeaza Guvernul francez sa reformeze prin ordonante Codul Muncii a fost promulgata discret de Emmanuel Macron si a fost publicata sambata in Monitorul Oficial.

Ea autorizeaza Guvernul, intr-un termen de sase luni incepand de la promulgare, „sa ia prin ordonante orice masura care tine de domeniul legii” in vederea reformarii Codului Muncii.

Aceste ordonante – al caror continut a fost dezvaluit la 31 august de catre Exercutivul lui Edouard Philippe – urmeaza sa fie prezentate in Consiliul de Ministri pe 22 septembrie si ar putea sa intre in vigoare dupa semnarea lor de catre seful statului Emmanuel Macron.

In prelungirea Legii muncii din 2016, ordonantele modifica negocierea acordurilor colective de munca in intreprinderi, carora le sporeste rolul.

Ele prevad, intre altele, plafonarea compensatiilor in caz de concediere abuziva, reducerea termenului recursului, fuzionarea instanetlor reprezentative ale personalului si posibilitatea de a negocia fara sindicat in intreprinderi mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS