9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA a sesizat PÎCCJ după ce Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a făcut publice date dintr-o anchetă

DNA a sesizat PÎCCJ după ce Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a făcut publice date dintr-o anchetă

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis, marți, o sesizare în care îi cere procurorului general să aprecieze dacă se impune sesizarea din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de compromitere a intereselor justiției în cazul unor informații dintr-o anchetă, făcute publice de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, „în conținutul unui comunicat dat publicității la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfășurare a acesteia”.
Conform aceleiași surse, în comunicatul transmis de Ministerul pentru Relația cu Parlamentul sunt comunicate date despre obiectul percheziției și se fac referiri la calitatea persoanelor audiate și la natura probelor.
„Datele din anchetă au fost devoalate de instituția guvernamentală în condițiile în care, anterior, Direcția Națională Anticorupție — unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (…) Precizăm că regimul informațiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziții, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informații de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei și stabilite numai de organul de urmărire penală”, se mai arată în comunicat.
Perchezițiile efectuate luni de procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria, au vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi, a anunțat marți, printr-un comunicat transmis AGERPRES, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.
„În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulți procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA București au efectuat percheziții, în baza unui mandat de percheziție domiciliară emis de către Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria”, se arată în comunicatul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul.
Sursa citată precizează că „percheziția s-a desfășurat între orele 15.00 și 19.00 și a vizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de consilier 1 și consilier 2, organizate de către minister în aceeași zi”.
„Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului și din minister — respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii și filmări pe toată perioada perchezițiilor”, se arată în comunicat.
Reprezentanții ministerului își exprimau dorința „ca ancheta să se desfășoare cât mai repede și să aflăm adevărul, astfel încât să știm dacă au fost comise fapte în afara legii”. „Ne exprimăm pe aceasta cale încrederea în corectitudinea acțiunilor întreprinse de către autoritățile statului, precum și în competența și corectitudinea justiției din România”, se mai menționează în comunicat.
DNA precizase, anterior, că perchezițiile efectuate luni la sediul Guvernului vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate faptelor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017.
„Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, în cursul zilei de 31 iulie 2017, între orele 15,00 — 19,00, au fost efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în sediul unei instituții publice din București. Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secției de combatere a corupției, dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție comise în cursul lunii iulie 2017”, se arată într-un comunicat al DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS