10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCrescătorii de porci, nemulţumiţi: Guvernul României nu ştie să ne susţină la Bruxelles

Crescătorii de porci, nemulţumiţi: Guvernul României nu ştie să ne susţină la Bruxelles

Guvernul României nu ştie să-şi susţină crescătorii de porci la instituţiile Uniunii Europene, iar Ministerul Agriculturii, prin agenţiile responsabile, le reduc acestor producători fondurile europene, acuză Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), într-un comunicat remis HotNews.

În fapt, organizaţia reclamă o diminuare cu 25% a sprijinului pentru bunăstarea animalelor, care li se cuvine crescătorilor de porci, din fonduri europene şi naţionale şi solicită de urgenţă repunerea cuantumurilor pe subpachete, până când Uniunea Europeană va modifică Regulamentul delegat al Uniunii Europene 640/2011, privind sistemul de administrare şi control în fondurile europen.

„Solicităm de urgenţă repunerea cuantumurilor pe subpachete că în anii anteriori! Bruxelles nu a avizat modificările, iar APIA este obligată să aplice un Ordin de sancţiuni artificial!” – susţine ACEBOP.

Redăm integral comunicatul ACEBOP:

Crescătorii de porci, puşi la zid la sfârşit de angajament de AFIR şi Autoritatea de Management din MADR

În timp ce importurile de carne de porc cresc îngrijorător, Guvernul României nu ştie să îşi susţină crescătorii de porci la Bruxelles iar Agenţia pentru inantarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi Autoritatea de Management din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale transmit proiecte şi calcule către Agenţia pentru Plăti şi Intervenţii în Agricultură (APIA), obligând la modificări pe ultima sută de metri a unor angajamente asumate de fermieri.

Ordinul de sancţiuni pe componentă porc-2016, îndelung disputat cu asociaţiile de profil, aduce în formă actuală mari dezavantaje fermierilor. Asta trebuie să afle guvernul, de doi ani sistemul de plăti se schimbă din mers sau la sfârşitul anului , angajamentele fermierilor sunt călcate în picioare, nu există respect pentru muncă şi sudoarea fermierilor!

Suntem chemaţi la runde de discuţii sterile în urmă cărora nu rămânem decât cu pagubă deplasării şi cu dureri de cap.

Regulă o întoarce AFIR, la sfârşitul angajamentului. Crescătorii vor fi plătiţi cu numai 75% din ce au cheltuit pe bunăstare în 2016, în aşteptarea modificării Regulamentului 640 (Regulamentul delegat al Uniunii Europene 640/2011, privind sistemul de administrare şi control în fondurile europene – n.r.) ! Ştim cu toţii cât durează modificarea unui regulament! Cu siguranţă se va depăşi dată de 31 decembrie 2017, fermierii vor pierde 25% din totalul/ 2016.

În plus, şi foarte grav, crescătorii vor fi penalizaţi dacă au depăşit 3 serii de creştere porc gras/2016 şi 2 serii scrofite/an! Cum veţi calcula domnilor seriile de scrofite eligibile? De ce să fim plătiţi pe trei serii dacă ne-am asumat mai mult şi am demonstrat că am respectat toate condiţiile de bunăstare superioară?

Vom fi penalizaţi pe documente semnate, legal asumate, primite de către APIA cu număr de înregistrare, că fiind CONFORME- spun şi au dreptate- fermierii români. Dacă calculele MADR au fost greşite în 2012 de ce trebuie să fie penalizaţi fermierii la sfârşitul celor cinci ani de angajament? Sunt angajamente asumate VOLUNTAR de fermieri şi trebuie să le respectaţi. Membrii ACEBOP susţin crescătorii şi solicită de urgenţă excluderea sancţiunilor artificial create de AFIR şi Autoritatea de Management din MADR!

Solicităm de urgenţă repunerea cuantumurilor pe supachete că în anii anteriori! Bruxelles nu a avizat modificările iar APIA este obligată să aplice un Ordin de sancţiuni artificial!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS