17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatul a ales conducerea comisiilor permanente de specialitate

Senatul a ales conducerea comisiilor permanente de specialitate

Senatul a adoptat, în ședința plenului de astăzi, cu unanimitate de voturi, componența birourilor de conducere a celor 22 de comisii permanente de specialitate, scrie Agerpres.
Social-democraților din Senat (grup constituit din 67 de senatori) le-a revenit președinția a 11 comisii de specialitate. Este vorba despre Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări — Daniela Carmen Dan, Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital — Viorel Arcaș, Comisia pentru politică externă — Cristian Dumitrescu, Comisia pentru administrație publică publică și organizarea teritoriului — Florin Cârciumaru, Comisia pentru muncă, familie și protecție socială — Ion Rotaru, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport — Ecaterina Andronescu, Comisia pentru cultură și media — Ioan Vulpescu, Comisia pentru regulament — Mihai Fifor, Comisia pentru afaceri europene — Gabriela Crețu, Comisia pentru transporturi și energie — Ionel Butunoi, Comisia pentru agricultură silvicultură și dezvoltare rurală — Doina Silistru.

Liberalii (30 de senatori) dețin șefia a cinci comisii de specialitate: Comisia economică, industrii și servicii — Daniel Zamfir, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională — Iulian Dumitrescu, Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități — Marius Nicoară, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții — Iancu Caracota, Comisia românilor de pretutindeni — Viorel Badea.

USR (13 senatori) deține în Senat funcția de președinte în două comisii de specialitate: Comisia pentru mediu — Allen Coliban, respectiv Comisia pentru egalitatea de șanse — Adrian Weiner.

ALDE (nouă senatori) deține președinția a două comisii: Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO — Teodor Meleșcanu, respectiv Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare — Niță Ilie, iar UDMR (nouă senatori) are președinția Comisiei pentru sănătate publică, funcție deținută de Laszlo Attila.

Funcția de președinte al Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică a revenit în această sesiune PMP (opt senatori) și este deținută de fostul președinte Traian Băsescu.

De asemenea, PSD deține în Comisia juridică și funcția de secretar (Adrian Diaconu), în Comisia pentru constituționalitate funcția de vicepreședinte (Viorel Sălan) și de secretar (Gabriel Leș), în Comisia economică — vicepreședinte (Marius Alexandru Dunca), în Comisia pentru buget — secretar (Ștefan Mihu), în Comisia pentru agricultură — secretar (Lucian Trufin), în Comisia pentru politică externă — secretar (Șerban Valeca), în Comisia pentru administrație publică — secretar (Ioan Deneș), în Comisia pentru apărare — vicepreședinte (Liviu Brăiloiu), în Comisia pentru muncă — secretar (Valer Breaz), în Comisia pentru învățământ — secretar (Liliana Sbîrnea), în Comisia de sănătate — vicepreședinte (Florian Bodoc), în Comisia pentru cultură — secretar (Lucian Romașcanu), în Comisia pentru drepturile omului — vicepreședinte (Narcis Chisăliță), în Comisia pentru egalitatea de șanse — vicepreședinte (Gheorghe Pop), în Comisia pentru dezvoltare regională — vicepreședinte (Horia Soporan), în Comisia pentru cercetarea abuzurilor — vicepreședinte (Sorina Pintea), în Comisia românilor de pretutindeni — vicepreședinte (Nicolae Marin), în Comisia pentru transporturi — secretar (Gheorghe Marin), în Comisia pentru mediu — vicepreședinte (Emanoil Savin), iar în Comisia pentru dezvoltare și strategie economică, PSD deține funcția de secretar, poziție ocupată de Ștefan Oprea.

PNL deține în Comisia juridică funcția de vicepreședinte (Nicoleta Pauliuc), în Comisia de buget — vicepreședinte (Florin Cîțu), în Comisia pentru administrație publică — vicepreședinte (Cornel Popa), în Comisia pentru muncă — vicepreședinte (Carmen Hărău), în Comisia pentru dezvoltare regională — secretar (Răducu Filipescu), în Comisia pentru cercetarea abuzurilor — secretar (Costel Șoptică), în Comisia pentru afaceri europene — secretar (Cătălin Toma), iar în Comisia pentru mediu, liberalii dețin și funcția de secretar, ocupată de Ioan Chirteș.

USR deține în Comisia pentru apărare funcția de secretar (Nicu Fălcoi), în Comisia pentru afaceri europene — vicepreședinte (Cristian Ghica), în Comisia românilor de pretutindeni — secretar (Radu Mihail), în Comisia pentru dezvoltare și strategie economică—vicepreședinte (Nicoleta Dinu).
ALDE deține și funcția de vicepreședinte în Comisia pentru transporturi (Iriza Scarlat) și de secretar în cea pentru sănătate (Ionuț Sibinescu).

UDMR deține trei funcții de vicepreședinte: în Comisia pentru agricultură (Tanczos Barna), Comisia pentru învățământ (Novak Csaba-Zoltan) și în Comisia pentru cultură (Turos Lorand).

PMP deține funcția de vicepreședinte în Comisia pentru Regulament (Severica Covaciu) și de secretar în Comisia economică (Vasile Lungu) și în cea pentru egalitate de șanse (Gabi Ionașcu).

De asemenea, Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi și prin vot deschis, și componența nominală a comisiilor de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS