8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiviu Dragnea riscă să nu intre în Parlament

Liviu Dragnea riscă să nu intre în Parlament

O prevedere din Regulamentul Camerei Deputaților stabilește că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă există o condamnare definitivă pentru infracțiuni legate de derularea procesului electoral. În acest caz, liderul PSD Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman prin scrutinul din 11 decembrie și condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare de către Înalta Curte pentru fraude comise la referendumul în 2012, riscă să nu poată prelua mandatul, scrie news.ro.
Articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaților prevede următoarele: „Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) in cazul in care exista o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârșirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral”. Liviu Dragnea, condamnat definitiv în aprilie 2016 de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte, intră sub incidența acestui articol.  Același regulament mai prevede însă, la articolul 10, al (1), ca o eventuala decizie de invalidare este dezbătută de Camera Deputaților și votată pentru fiecare caz în parte. Validarea sau invalidarea se face cu votul majorității deputaților prezenți. În formula actuală, o eventuală alianță PSD-ALDE ar asigura numărul de voturi necesar validării.
News.ro mai arată că formal, mandatele deputaților sunt validate printr-o hotărâre a Camerei Deputaților, astfel încât, dacă aceasta va include și mandatul lui Liviu Dragnea, ea poate fi atacată la Curtea Constituțională de către partidele de opoziție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS