10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate27 de ani de la momentul de pornire a revoltei de la Timişoara

27 de ani de la momentul de pornire a revoltei de la Timişoara

În urmă cu 27 de ani, în faţa Bisericii Reformate unde era şi locuinţa pastorului  László Tökés  s-au adunat grupuri de enoriaşi care îşi exprimau solidaritatea împotriva unei nedrepte sentinţe a autorităţilor de evacuare a pastorului. După ce s-a dispersat, mulţimea s-a adunat din nou a doua zi şi Revoluţia nu a mai putut fi oprită.

16 decembrie 1989 a fost prima zi în care la Timişoara s-au auzit scandările „Democraţie” şi „Jos Comunismul”. Dimineaţă, timişorenii s-au adunat la casa episcopului reformat Laszlo Tokes care urma să fie evacuat din oraş. Protestatarii s-au adunat câteva ore mai târziu în Piaţa Maria. Acesta a fost momentul în care mitingul de susţinere faţă de pastorul Tokes s-a transformat în protest faţă de regimul comunist.

Revoluţionarii s-au împărţit în două coloane. Una a plecat spre Complexul Studenţesc, pentru a-i convinge pe studenţi să se alăture demonstranţilor, iar alta a mers la Comitetul Judeţean de Partid.

Oamenii au dat foc cărţilor lui Ceauşescu, iar autorităţile au trimis în zonă scutieri şi vehicule dotate cu tunuri de apă. Armata a fost scoasă în stradă, iar sute de demonstranţi au fost bătuţi.

În seara de 16 decembrie 1989, la Timişoara au avut loc primele confruntări între manifestanţi şi forţele de represiune. Securitatea şi Miliţia au arestat aproape 1.000 de persoane, mulţi dintre ei fiind bătuţi. Scânteia Revoluţiei aprinsă la Timişoara avea să devină o flacără care a cuprins în zilele următoare întreaga ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS