17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaport: Până la 40% din terenul agricol din România a ajuns să fie deținut de investitori din alte țări

Raport: Până la 40% din terenul agricol din România a ajuns să fie deținut de investitori din alte țări

Un raport al institutului olandez de cercetare Transnational Institute (TNI) atrage atenția asupra faptului că până la 40% din terenul agricol din România a ajuns să fie deținut de investitori din alte țări, cu consecințe dramatice asupra economiei naționale, anunţă b1.ro, citând digi24.ro.

Potrivit autorilor raportului ”Acapararea și concentrarea terenurilor”, una dintre caracteristicile acestui fenomen este ”apariția unor mari holdinguri agroalimentare formate cu ajutorul capitalului internațional”. Astfel de holdinguri ajung la mărimi foarte mari, chiar peste standardele europene. De exemplu, compania Maria Group deține 65.000 de hectare (suprafață comparabilă cu cea a Insulei Mari a Brăilei).

Investițiile străine în ferme din România s-au triplat între anii 2005-2009. Astfel, se estimează că între 20%-30% din terenul agricol este controlat de investitori din afara UE, în timp ce 10% din terenuri sunt controlate de investitori din afara spațiului comunitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS