17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcord între Banca Europeană de Investiții și Ministerul Sănătății pentru consultanță în pregătirea proiectelor privind construirea spitalelor regionale

Acord între Banca Europeană de Investiții și Ministerul Sănătății pentru consultanță în pregătirea proiectelor privind construirea spitalelor regionale

Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții au semnat luni un Acord de servicii de consiliere, în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, informează Agerpres.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, cu prilejul semnării acordului, că documentul este esențial pentru demararea licitațiilor pentru construcția celor trei spitale.

„În ultimii 25 — 35 de ani s-au construit extrem de puține spitale în România. Practic, avem două spitale mici care au fost construite, niciun spital regional nu a fost măcar început. Vorbim așadar de începutul, de primul pas pe care îl facem azi pentru trei spitale regionale — unul la Craiova, unul la Cluj și unul la Iași. Vorbim de 150 de milioane de euro (…) și pentru a dispune de aceste fonduri și pentru a avea în câțiva ani trei spitale regionale în România este necesar ca două lucruri să se întâmple: prima dată este necesar ca acele condiționalități ex ante pe care ni le-am asumat față de CE să fie îndeplinite și mă bucur să vă anunț că avem toate condițiile îndeplinite (…) și al doilea punct, pentru a ne asigura că vom avea trei spitale „ca lumea”, este pregătirea acestora”, a afirmat Voiculescu, la Palatul Victoria.

El a explicat că pentru pregătirea unui asemenea tip de investiții de anvergură e nevoie de oameni specializați.

„Semnăm un acord cu Banca Europeană de Investiții (…) prin care România va primi asistență gratuită, o consultanță gratuită. Este pentru prima dată când această consultanță gratuită este achitată practic din bani europeni din Planul Juncker, din planul pentru investiții în Europa și prin această consultanță în a doua parte a anului viitor Guvernul României, oricare ar fi el, va putea lansa licitațiile pentru cele trei spitale regionale și va avea la dispoziție planuri făcute de experți internaționali, (…) care au experiență relevantă în construcția de spitale de o asemenea anvergură”, a adăugat ministrul Sănătății.

Potrivit lui Voiculescu, spitalele regionale de urgență vor avea până la 1.000 de paturi fiecare și vor oferi „toate serviciile necesare tratării complete a cazurilor grave la nivel regional”.

Ministrul a mai spus că, potrivit estimărilor făcute, în afară de cele 150 de milioane din fonduri europene, statul ar mai avea nevoie de încă 450 de milioane de euro, în condițiile în care fiecare dintre cele trei spitale va costa aproximativ 200 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS