Ministerul Sănătății precizează că nu există niciun motiv pentru ca activitatea de transplant să fie întreruptă, iar cadrele medicale implicate în acest domeniu au la dispoziție toate resursele necesare.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a avut sâmbătă discuții cu principalii responsabili ai activităților de transplant derulate în România. „În urma informațiilor difuzate astăzi privind o așa-zisă blocare a transplanturilor, Ministerul Sănătății face precizarea că nu există niciun motiv pentru ca această activitate să fie întreruptă. Finanțarea transplantului este continuă, nu există sincope, iar cadrele medicale implicate în acest domeniu au la dispoziție toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea morții cerebrale sunt cunoscute de ani întregi și nici nu sunt puse în discuție în acest moment”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății remis AGERPRES.

Ministerul Sănătății anunță că va demara, săptămâna viitoare, consultări cu specialiștii din domeniul transplantului pentru elaborarea și implementarea unor proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate.

„O activitate atât de sensibilă din punct de vedere etic cum este transplantul trebuie să fie guvernată de transparentă și reguli elaborate de profesioniști a căror probitate profesională este în afara oricărui dubiu și nu este umbrită de antecedente penale”, mai susține Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății face din nou apel la responsabilitate pentru a se evita folosirea activității de transplant ca temă de campanie electorală.

Sursa: AGERPRES

 

Ana DĂNESCU
A absolvit Facultatea de Ştiințe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Filosofie Sociologie. Lucrează la Gazeta de Sud din 2004 în domeniul social, dar este şi realizatorul rubricii Infosocial la Radio Sud.