Acasă Actualitate Inflația în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele...

Inflația în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni

-

Rata anuală a inflației în zona euro a crescut în luna noiembrie până la 0,6%, de la 0,5% în luna octombrie, arată o estimare preliminară publicată miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite AFP.

Este cel mai ridicat nivel al inflației înregistrat de zona euro după luna aprilie 2014, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană. Banca Centrală Europeană se străduiește de doi ani să stimuleze rata inflații în zona euro care rămâne mult sub obiectivul său țintă, o creștere a prețurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Potrivit Eurostat, în luna noiembrie cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,1%, urmate de alimente, alcool și țigări, care au crescut cu 0,7%, față de un avans de 0,4% în luna octombrie. În schimb, prețurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 1,1% în luna noiembrie, față de un declin de 0,9% în luna octombrie.

La începutul acestei luni, cu ocazia publicării previziunilor sale de toamnă, Comisia Europeană a anunțat că mizează pe o accelerare a inflației în zona euro până la 1,4% în 2017 de la 0,3% în 2016. Ulterior, președintele BCE, Mario Draghi a declarat că instituția pe care o conduce este gata să acționeze pentru a sprijini creșterea economică și inflația în zona euro. Următoarea ședință de politică monetară a BCE va avea loc în data de 8 decembrie și mai mulți analiști se așteaptă la o nouă relaxare a politicii monetare prin prelungirea cu șase luni a perioadei în care BCE va achiziționa obligațiuni, în ideea de a susține relansarea economiei.

Sursa: AGERPRES

 

ȘTIRI VIDEO GdS

Se opreşte apa pe strada Traian Vuia

Compania de Apă Oltenia a anunţat întreruperea furnizării apei potabile în Craiova, pe strada Traian Vuia și aleile adiacente în ziua de...