13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolonia reduce vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei

Polonia reduce vârsta de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei

Parlamentul polonez a votat astăzi în favoarea reducerii vârsta de pensionare, inversând o reformă adoptată în anul 2012, în pofida semnelor de întrebare cu privire la finanțarea noului sistem, informează Agerpres.

Respectând o promisiune din campania electorală de anul trecut a Partidului Lege și Justiție (PiS), camera inferioară a Parlamentului polonez a aprobat cu 262 de voturi pentru, 149 de voturi împotrivă și 19 abțineri un act normativ privind reducerea vârstei de pensionare de la 67 până la 65 de ani pentru bărbați și până la 60 de ani pentru femei începând din luna octombrie 2017. Actul normativ are nevoie de aprobarea Senatului și a președintelui Andrzej Duda.

Potrivit actualului sistem, rezultat în urma reformei din 2012, vârsta de pensionare ar urma să crească treptat până la 67 de ani pentru ambele sexe. La momentul introducerii actualului sistem precedentul Guvern de la Varșovia a susținut că polonezii trebuie să muncească mai mult pentru a-și asigura o pensie suficientă.

Miercuri însă, premierul polonez Beata Szydlo a dat asigurări că există suficiente fonduri de stat pentru pensionarea mai devreme, bani care vor veni în principal dintr-o mai bună colectare a taxelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS