16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepublica Moldova: Apel la manifestație pentru organizarea unui nou scrutin prezidențial

Republica Moldova: Apel la manifestație pentru organizarea unui nou scrutin prezidențial

Cetățenii Republicii Moldova nemulțumiți de modul în care s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale sunt chemați, astăzi, la un protest în Piața Marii Adunări Naționale, apel inițiat Asociația Obștească ‘Onoare, Demnitate și Patrie’ (ODIP), scrie Agerpres.
Organizatorii protestului, anunțat pentru ora 13:00, susțin că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale ar fi fost fraudat, astfel că cer organizarea unor noi alegeri, conform textului apelului postat pe rețeaua de socializare Facebook.
Inițiatorii le cer participanților să manifesteze pașnic, „fără arme, fără altercații cu poliția (…), fără distrugeri de clădiri”.
Revendicarea pe care o are Asociația Obștească ‘Onoare, Demnitate și Patrie’, care promovează unirea Republicii Moldova cu România, este organizarea de noi alegeri prezidențiale, fără fraude.
Organizatorii susțin că vor depune petiții la ambasadele ‘partenerilor strategici’ ai Republicii Moldova — România, SUA și Germania — prin care cer să nu recunoască aceste alegeri.
„Pentru lezarea dreptului de a vota”, protestatarii vor manifesta și în fața Curții Constituționale, unde vor cere invalidarea alegerilor, a declarat pentru Radio Europa Liberă liderul ODIP, Vlad Bilețchi.
El a făcut referire la cetățenii moldoveni din diaspora care n-au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot.
Pe de altă parte, o petiție prin care se cere organizarea de noi alegeri a fost inițiată pe internet, luni dimineață fiind semnată de peste 2.100 de persoane.
Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, cu 52,27% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de peste 47,73% dintre cei prezenți la urne, după procesarea a 99,9% din procesele verbale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS