21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIgor Dodon: Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greşeală

Igor Dodon: Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greşeală

Igor Dodon, candidatul pro-rus ales duminică de moldoveni în funcţia de preşedinte al ţării, a declarat într-un interviu pentru ziarul Izvestia că optează pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică şi consideră că Acordul de Asociere al ţării cu uniunea Europeană a fost o greşeală, astfel încât va lupta înpreună cu partidul socialiştilor pentru a-l denunţa, informează site-ul Agora.md, citat de HotNews.ro.

Dodon a precizat că are în vedere organizarea unui referendum pe acest subiect.

„Poziţia mea nu s-a schimbat. În calitate de lider al PSRM eu pledez deschis pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Preşedintele nu are atribuţii care să-i permită anularea Acordului de Asociere cu UE. Totuşi, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetăţenilor la acest subiect. Astfel, la această etapă noi vom păstra parteneriatul cu Uniunea Europepana, dar eu sper că în perspectivă noi vom începe apropierea de Uniunea Euroasiatică. În R. Moldova peste 65% din populaţie consideră Federaţia Rusă un stat partener, iar 55% sunt gata să voteze pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică, dacă va fi organizat un astfel de referendum. Integrarea cu UE este susţinută de două ori mai puţine persoane în comparaţie cu datele care erau cu şapte ani în urmă. Astfel, la prima etapă eu aş vrea să soluţionez problema cu partea economică a Acordului. Consider că semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greşeală. Indicatorii economici arată că R. Moldova a pierdut din cauza semnării acestui document. Ea a pierdut piaţă rusească şi nu a primit pe cea europeană. În general eu şi partidul socialiştilor vom lupta pentru denunţarea acestuia. În ceea ce priveşte Uniunea Euroasiatică, cred că pentru început vom semna un memorandum de colaborare. Acest lucru face parte din atribuţiile preşedintelui”, a declarat Dodon pentru Izvestia.

Agora.md notează că, în dezbaterile din campanie, Dodon a promis păstrarea posibilităţii cetăţenilor moldoveni de a călători fără viza în spaţiul UE, or ruperea acordului ar duce automat la pierderea acestui privilegiu.
De asemenea, publicaţia citată precizează că Uniunea Europeană este cel mai mare partener economic al R. Moldova, astfel încât e neclar la ce indicatori economici se referă Dodon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS