17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiserica Postelnicu Fir din Craiova își sărbătorește ocrotitorul spiritual

Biserica Postelnicu Fir din Craiova își sărbătorește ocrotitorul spiritual

Biserica Postelnicu Fir din Craiova, situată pe str. Nanterre, își va sărbători la sfârșitul săptămânii (sâmbătă, 12 noiembrie) Ocrotitorul bisericii parohiale, Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. În acest locaş se găsește mâna cea dreaptă a sfântului de mai bine de două secole.
Ziua de astăzi, 11 noiembrie, va marca începutul prăznuirii Sfântului Ierarh, astfel că slujba de Priveghere din această seară va fi oficiată începând cu ora 17.00. Mâine, 12 noiembrie, ceremonialul liturgic va continua cu slujba Acatistului și Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un ales sobor de preoți și diaconi.

Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul vor fi aduse spre închinare

Anul acesta, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Irineu și prin îngăduința Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, va fi adusă de la parohie racla cu sfintele moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistriţa, ce va fi așezată spre închinare și cinstire începând cu dimineața zilei de sâmbătă, 12 noiembrie. Programul liturgic va fi completat cu slujba de Priveghere, de sâmbătă-seară, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, de duminică, 13 noiembrie, care va fi oficiată de PS Părinte Emilian.

Biserica Postelnicu Fir din Craiova a fost ridicată în perioada 1813-1814, pe locul unei biserici mai vechi din lemn. Sfântul locaş găzduieşte încă din anul 1793, în vechea biserică de lemn, mâna dreaptă a Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. Pe lângă Biserica Postelnicu Fir a funcţionat încă de la înălţarea ei o şcoală particulară. De amintit este şi faptul că Biserica Postelnicu Fir se numără printre puţinele locaşuri de cult craiovene care şi-au păstrat în întregime pisania originală, ea existând şi astăzi la locul unde a fost aşezată de ctitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS