14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: Cursă foarte strânsă între Clinton şi Trump

SUA: Cursă foarte strânsă între Clinton şi Trump

Suspans în scrutinul prezidențial din Statele Unite. Ziarul New York Times și postul de televiziune CNN constată, în baza predicțiilor de pînă acum, că Donald Trump ar avea o șansă de a cîștiga postul de la Casa Albă.

Potrivit CNN, Trump se bucură acum de sprijinul a 149 de mari electori, în vreme ce Hillary Clinton e creditată cu 109.

Numeroși comentatori dădeau drept foarte ridicate șansele unei victorii a doamnei Clinton în cazul în care ea ar cîștiga cei 29 de electori din Florida.

Numai că fostul ministru de externe al Statelor Unite se află în urma lui Donald Trump, în condițiile în care numărătoarea voturilor din acel stat aproape că s-a încheiat.

Foarte importante se anunță, deci, rezultatele din state-cheie precum Ohio, Pennsylvania, Virginia și Carolina de Nord.

Pentru ca doamna Clinton să își păstreze șansele, ea are nevoie să cîștige cîteva state în care sondajele de opinie au creditat-o adesea cu prima șansă: Michigan, Wisconsin, Virginia, Colorado, Pennsylvania și  New Hampshire.

Donald Trump pare să fi cîștigat electorii din state pe care Partidul Republican poate conta în mod obișnuit –  Indiana, Alabama, Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee și Carolina de Sud.

Hillary Clinton e creditată cu victorii în state tradițional democrate: Vermont, Delaware, Maryland, Massachusetts și New Jersey.

Trump este în momentul de față în frunte în Florida, statul care a decis rezultatul alegerilor din 2000, și a cîștigat, de asemenea, un număr semnificativ de electori în Texas – 38.

O victorie simbolică este și cea din Arkansas – acest stat are un număr redus de electori, șase, dar carierele politice ale soților Clinton au început în Arkansas.

Hillary Clinton, la rîndul său, se va bucura de sprijinul celor 29 de electori din statul New York.

S-au închis urnele și în două state importante: Carolina de Nord (15 electori) și Ohio (18).

Carolina de Nord e considerată imaginea „în mic” a diviziunilor care macină societatea americană: numeroși alegători noi o preferă pe candidata democraților, în vreme ce regiunile rurale sunt unul dintre fiefurile lui Donald Trump.

Rezultatul din Ohio este și el așteptat cu înfrigurare – cu o singură excepție, candidatul care s-a impus aici în alegerile organizate din 1945 încoace a cîștigat și Președinția.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS