8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia: Premierul Tsipras se pregătește să remanieze guvernul

Grecia: Premierul Tsipras se pregătește să remanieze guvernul

Premierul grec Alexis Tsipras se pregătește să remanieze guvernul pe care îl conduce și care se află în cădere în sondaje după un an de la instalarea la putere, o măsură ce intervine înaintea unor noi negocieri dificile cu instituțiile creditoare internaționale, informează Agerpres.

Aceasta va fi prima modificare a componenței guvernului de coaliție între partidul lui Tsipras, Syriza, stânga radicală, și partidul de dreapta naționalist Grecii Independenți (Anel), cabinet venit la putere în urma alegerilor din septembrie 2015, dar a cărui popularitate a fost erodată în special de politicile de austeritate impuse de creditorii internaționali, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Remanierea nu îl va viza pe ministrul de finanțe, Euclide Tsakalotos, principalul negociator cu instituțiile creditoare internaționale și mai degrabă aprecia de acestea.

Conform zvonurilor vehiculate intens de presă, dar neconfirmate de anturajul lui Tsipras, se pare că o serie de portofolii vor fi atribuite partidului socialist PASOK sau formațiunii Dimar, creată după sciziunea din Syriza în 2010.

O altă noutate este înființarea unui Minister pentru Migrație, desprins din Ministerul de Interne.

Potrivit informațiilor din presă, Alexis Tsipras va înlocui anumiți miniștri din aripa radicală a Syriza, care i-au contestat politica de austeritate impusă de creditorii internaționali.  Remanierea cabinetului era așteptată de mai multe săptămâni și, mai ales, după realegerea lui Alexis Tsipras, cu o puternică majoritate, în fruntea Syriza.

Cele mai recente sondaje plasează în fruntea intențiilor de vot Noua Democrație (de dreapta), principalul partid de opoziție, care devansează Syriza cu procente între 5% și 10%.  Mandatul guvernului actual se încheie în septembrie 2019, iar premierul Tsipras a subliniat în mai multe rânduri că nu are în vedere alegeri anticipate.

În timp ce creditorii internaționali au început a doua evaluare a finanțelor Greciei, preconizând noi măsuri de austeritate, principalele sindicate din țară, Adedy, din sectorul public, și GSEE, din sectorul privat, au anunțat greve pentru zilele de 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS