13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia vrea să cumpere patru noi corvete produse la şantierul olandez Damen din Galaţi

România vrea să cumpere patru noi corvete produse la şantierul olandez Damen din Galaţi

România vrea să cumpere patru noi corvete multifuncţionale pentru a înlocuia actualele corvete depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, iar Ministerul Apărării Naţionale promovează o hotărâre de guvern prin care statul să achiziţioneze direct corvetele ce vor fi construite la şantierul naval de la Galaţi, al grupului olandez Damen, informează HotNews.ro. Programul ar urma să coste circa 3,6 miliarde de lei până în 2020, iar prima nava ar trebui să fie livrată în 2,5 ani de la momentul semnării contractului.

Potrivit sursei citate, Ministerul Apărării a ales modelul produs la Damen, dar nu spune care sunt celelalte modele care ar fi corespuns criteriilor

Ministerul Apărării susţine că, anterior, a analizat în Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, 13 proiecte de corvete, „din care patru proiecte pot satisface cerinţele forţelor navale române”, dar nu precizează care ar fi acestea. Documentul promovat de MApN stabileşte că ţintă doar modelul construit de Damen.

MApN a determinat proiectul SIGMA 9813 că varianta optimă dintre cele patru proiecte analizate, însă ulterior analizei cei de la Damen au lansat o varianta îmbunătăţită, SIGMA 10514, model care va face obiectul achiziţiei. Vezi aici Notă de Fundamentare a MApN (.pdf, ~176 KB)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS