14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransport gratuit pentru elevii şi studenţii moldoveni care vor vota pe teritoriul țării noastre

Transport gratuit pentru elevii şi studenţii moldoveni care vor vota pe teritoriul țării noastre

Elevii şi studenţii moldoveni în România, cu vârsta de peste 18 ani, care își vor exercita dreptul de vot la alegerile din Republica Moldova în secții electorale deschise pe teritoriul țării noastre, beneficiază de bilet de tren dus-întors gratuit, stabilește o Ordonanță de Urgență adoptată de guvern în ședința de astăzi.

Măsura are scopul să asigure posibilitatea cât mai multor tineri din Republica Moldova, aflați la studii în România, să-și exercite dreptul de vot.
Este vorba despre o călătorie gratuită dus-întors, cu tren regio şi interregio, clasa a II–a, în perioada 12 – 13 noiembrie 2016, către şi dinspre localităţile cu secţii de votare de pe teritoriul României, respectiv: Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova.

Biletul de călătorie va fi eliberat la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj, pe baza actului de identitate care să ateste calitatea de cetăţean a Republicii Moldova şi a carnetului de elev/student vizat pentru anul şcolar/universitar în curs sau adeverinței eliberate de instituția de educație la care este înscris. Ministerul Transporturilor va transmite astăzi o circulară agențiilor de bilete pentru a facilita aplicarea revederilor acestei ordonanțe de urgență.

Este obligatorie procurarea biletului atât pentru dus, cât şi pentru întors, iar călătoria de întoarcere va avea loc în ziua de 13 noiembrie 2016. Pe biletul de călătorie vor fi menţionate numele şi prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, calitatea de elev (E) sau student (S).

Operatorii de transport feroviari care asigură transportul vor prezenta la Ministerul Transporturilor – Direcţia Economică, până pe 25 noiembrie 2016, o situaţie a călătorilor care au beneficiat de această gratuitate, în baza ordonanței de urgență de astăzi. Aceasta va cuprinde numele şi prenumele beneficiarului, CNP-ul, seria şi numărul actului de identitate, călători expediaţi, călători km şi valoarea totală a călătoriei. Contravaloarea biletelor gratuite va fi recuperată de operatorii de transport feroviari de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, până la sfârşitul anului curent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS