7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSerbia refuză să primească 300 de migranţi care au trecut graniţa ilegal spre România în ultimele două luni

Serbia refuză să primească 300 de migranţi care au trecut graniţa ilegal spre România în ultimele două luni

De la sfârşitul lunii septembrie şi până acum au fost înregistrate probleme în cooperarea sârbo-română pe baza acordului de readmisie, informează Mediafax. Partea sârbă a refuzat, în acest interval, acceptarea a aproape 300 de migranţi depistaţi după ce au trecut ilegal din Serbia în România, deşi ar fi fost prezentate dovezi de autorităţile din ţara noastră, susţine directorul adjunct al Direcţiei Migraţiei Bucureşti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, Narcis Dumitru. Declaraţiile acestuia au fost făcute, miercuri, la un seminar de informare privind Programul de sprijin pentru repatriere voluntară umanitar asistată şi reintegrare, organizat la Bucureşti.

“(…) Începutul anului 2016 până la încheierea acordului Uniunea Europeană –Turcia începuse cu foarte multe treceri în special la frontiera sârbo-română. A urmat o perioadă de stagnare, martie-august, iar începând din luna august situaţia este în creşetere deosebită înregistrând, dacă nu zilnic atunci la două zile, treceri ilegale la nivelul frontierei. Problema cea mai importantă este că în momentul de faţă nu mai există o cooperare a autorităţilor sârbe legate de acordul de readmisie. În baza acestui acord, cu toate dovezile prezentate de colegii noştri de la Poliţia de Frontieră sau ulterior unele dovezi descoperite de poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări, autorităţile sârbe refuză orice comunicare în acest acord de readmisie. În aceste condiţii am înregistrat numeroase solicitări de azil dar şi luări în custodie publică, cazarea acestora în acele două centre de la Arad şi Otopeni a persoanelor care au intrat ilegal pe teritoriul României. În continuare avem o îngrijorare legată de acest fenomen pe care îl gestionăm destul de greu în momentul de faţă.(…)”, a susţinut resprezentantul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

În prezent, în ţara noastră sunt peste 500 de persoane luate în custodie publică. Oficialii IGI susţin că România rămâne doar o ţară de tranzit, fiind foarte puţini migranţi care solicită azil la noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS