14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis cere reexaminarea prorogării termenului de intrare în vigoare a legii insolvenței persoanelor fizice

Iohannis cere reexaminarea prorogării termenului de intrare în vigoare a legii insolvenței persoanelor fizice

Președintele Klaus Iohannis a transmis astăzi Parlamentului spre reexaminare legea care prevede prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice până la data de 31 octombrie 2016, conform unui comunicat al administraţiei prezidenţiale.

Guvernul susținea prorogarea acestui termen până la data de 31 decembrie, însă Parlamentul a stabilit data de 31 octombrie.

Potrivit președintelui Iohannis, „în lipsa cadrului funcțional și organizatoric adecvat”, intrarea în vigoare a dispozițiilor Legii 151/2015 la data de 31 octombrie este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvență pe bază de plan de rambursare, cât și procedura simplificată de insolvență.

„Intrarea în vigoare a dispozițiilor ce reglementează procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active are, de asemenea, impact și asupra activității de înfăptuire a justiției, impunând suplimentarea prealabilă și semnificativă a personalului instanțelor de judecată. Acesta este un proces complex, ce se desfășoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 317/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a explicat șeful statului.

În acest context, președintele Iohannis solicită reexaminarea Legii privind aprobarea OUG nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice. Camera Deputaților a aprobat pe 4 octombrie această lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS