16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValer Dorneanu (CCR): Legea dării în plată - parțial neconstituțională

Valer Dorneanu (CCR): Legea dării în plată – parțial neconstituțională

Curtea Constituțională a României a stabilit marți că o sintagmă din prevederile legii privind darea în plată trebuie eliminată, iar anumite dispoziții ridică probleme de imprevizibilitate, președintele CCR, Valer Dorneanu, afirmând că actul normativ poate fi considerat parțial neconstituțional.

”Legea a fost declarată parțial neconstituțională. (…) Dorința noastră este să dăm o soluție dreaptă care să fie înțeleasă de bănci și să fie acceptată de debitori. (…) Instanțele judecătorești vor fi obligate să se supună deciziei noastre și să verifice problematica impreviziunii la contractele ce tind a fi încheiate prin darea în plată”, a spus Dorneanu, citat de Agerpres.

CCR a respins, dar a și admis în ședința de marți mai multe excepții privind dispozițiile legii dării în plată.

”După analize repetate și aprofundate, aprofundate pentru că au fost până acum peste 700 de cauze de la bănci sau de la debitori, din care pentru 581 abia suntem în faza de rapoarte, astăzi ne-am pronunțat asupra unui calup de 25 de dosare, pentru opt dosare am amânat pronunțarea pentru 27 (octombrie — n.r.), dar acolo se vor regăsi multe dintre concluziile pe care le-am adoptat astăzi. Soluția noastră este diversificată, împărțită — două admiteri, două respingeri. Puteți să spuneți că a fost un fel de judecată solomonică, dar nu a fost deloc așa”, a arătat Dorneanu.

Potrivit acestuia, sintagma ”precum și din devalorizarea bunurilor imobile” trebuie eliminată din lege.

El a adăugat că prevederile articolului 11 teza I raportate la articolul 3 teza II, art. 4, art. 7 și art. 8 din Legea 77/2016 sunt constituționale în măsura în care instanța verifică condițiile referitoare la existența impreviziunii.
Totodată, CCR a respins mai multe excepții de neconstituționalitate ridicate la această lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS