16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvocat condamnat cu suspendare pentru evaziune fiscală și fals în înscrisuri

Avocat condamnat cu suspendare pentru evaziune fiscală și fals în înscrisuri

Un avocat din cadrul Baroului Mehedinți a fost condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat că a falsificat un contract de asistență juridică.
Este vorba de avocatul Bebe Băran, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Craiova în septembrie, anul trecut.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, la data de 6 iulie 2013, „inculpatul Băran Bebe a întocmit în fals un contract de asistenţă juridică prin contrafacerea semnăturii unei persoane la rubrica „Client“, în cuprinsul căruia a menţionat suma de 4.000 de euro, cu titlu de onorariu apărător. Ulterior, la data de 20.02.2014, uzând de documentul respectiv, inculpatul a determinat un executor judecătoresc, care a acționat fără să aibă cunoștință despre falsul respectiv, să pună în executare silită contractul şi recuperarea sumei de 4.000 de euro de la persoana a cărei semnătură o falsificase“. Executorul a recuperat suma de 5.075 de lei, din care a reținut 2.764 de lei cu titlu de cheltuieli de executare, iar restul de 2.411 de lei au ajuns la avocatul Bebe Băran.
Anchetatorii au descoperit că, în cursul anului 2013, avocatul Băran primise mai multe sume de bani de la persoana căreia îi falsificase semnătura, în schimbul unor servicii inexistente. „În realitate, în cursul anului 2013, persoana a cărei semnătură a fost falsificată a solicitat ajutorul inculpatului în vederea recuperării sumei de 20.480 de euro de la o altă unitate de Parchet, ridicată cu ocazia unei percheziții domiciliare. În acest sens, inculpatul a depus la unitatea respectivă o simplă cerere prin care solicita restituirea sumei de bani mai sus menționată. Pentru acest „ajutor”, persoana respectivă i-a dat inculpatului Băran Bebe, fără să întocmească vreun înscris în acest sens, suma de 1.600 de euro, un autoturism marca Renault Laguna, evaluat de părţi la suma de 1.600 euro, şi i-a achitat suma de 500 de euro pentru o excursie în Franţa“, au mai reținut procurorii anticorupție. Mai departe, avocatul nu a înregistrat în evidenţele contabile sumele şi bunurile primite cu titlu de onorariu avocaţial, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor financiare către stat, au mai reținut procurorii.
În martie, anul acesta, după ce inculpatul și-a recunoscut faptele, Curtea de Apel Craiova a hotărât să-l condamne la doi ani și patru luni de închisoare cu executare pentru faptele comise. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de procurorii DNA, însă Curtea Supremă a respins acțiunea și a menținut hotărârea judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS