13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Agriculturii schimbă legea privind produsele proaspete

Ministerul Agriculturii schimbă legea privind produsele proaspete

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dorește ca până la finalul anului împreună cu producătorii să finalizeze o lista și condițiile privind produsele proaspete care să completeze modificările aduse Legii 321/2009 care reglementează comercializarea produselor alimentare.

Potrivit b1.ro, motivul demersul este faptul că, în acest moment, legislația este confuză și se poate ajunge în situații în care băuturi precum Coca-Cola să fie trecută în categoria de „produs proaspăt” ceea ce nu este în acord cu situația practică.

„Legislația europeană prevede foarte clar definiția și condițiile pentru un produs proaspăt. Statul membru poate să aibă o abordare care să nu difere foarte mult de definiția europeană și există posibilități de adaptare la nivel intern. Pentru România este extrem de important să nu punem într-o poziție incomodă nici producătorul și nici consumatorul. Spun că este foarte important pentru că după o interpretare exhaustivă, produsul proaspăt trebuia să fie și Coca-Cola. Este o glumă, pentru că este un produs care se conservă mult timp. În acest sens, noi intenționăm să discutăm cu producătorii și să stabilim foarte clar care sunt condițiile pentru produsele proaspete. Acestea vor fi incluse în Hotărârea de Guvern pe care trebuie să o adoptăm în șase luni de la aprobarea legii care modifică Legea 321/2009 și care prevede două lucruri importante: partea și condițiile ca 51% din produsele expuse la raft în supermarketuri să fie românești”, a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de digi24.ro.

Ministrul Agriculturii a atras atenția asupra faptului că sunt magazine în care prezența produselor din România este în cantitate foarte scăzută, iar în schimb predomină cele din import din țări precum Polonia.

Prin modificarea legislativă se va defini produsul alimentar proaspăt drept unul care „nu este conservat prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepția refrigerării”. În urma modificării, produse precum berea, zacusca sau sucurile nu vor mai putea intra în această categorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS