16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele columbian Juan Manuel Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace 2016

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace 2016

Premiul Nobel pentru Pace 2016 a fost atribuit preşedintelui columbian Juan Manuel Santos, pentru eforturile sale în vederea încheierii conflictului civil din ţara sa, ce a durat peste jumătate de secol.

Juan Manuel Santos primeşte Premiul Nobel pentru Pace 2016 „pentru eforturile sale hotărâte de a pune capăt războiului civil după mai bine de 50 de ani“, şi-a justificat Comitetul Nobel alegerea sa.

Preşedintele columbian primeşte Premiul Nobel pentru Pace 2016 ca semn de încurajare în contextul în care columbienii au spus „NU“, duminică, acordului de pace între guvern şi rebelii marxişti din Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC).

Tabăra care s-a opus acordului de pace a înregistrat la referendumul de duminică 50,22% din totalul sufragiilor, în timp ce 49,8% dintre columbienii care au votat s-au exprimat pentru ratificarea acordului.

Campania împotriva ratificării acordului, condusă de fostul preşedinte columbian Alvaro Uribe, a căpătat din ce în ce mai multă susţinere în săptămânile care au precedat referendumul. Mitinguri împotriva acordului de pace propus de Santos au scos mii de persoane în stradă în mai multe oraşe mari din Columbia în ultimele săptămâni.

Acordul de pace, agreat de cele două tabere în luna iulie după mai bine de patru ani de negocieri, prevede, printre altele, dezarmarea rebelilor FARC şi transformarea grupării într-o facţiune politică, cu reprezentare în Legislativul columbian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS