21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Justiţiei: 60 de magistraţi au pensii de peste 1 miliard de lei vechi pe lună

Ministerul Justiţiei: 60 de magistraţi au pensii de peste 1 miliard de lei vechi pe lună

În România există 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe lună, informează Ministerul Justiţiei într-un set de răspunsuri transmise HotNews.ro la câteva întrebări pe marginea unei postări publicate de ministrul Raluca Prună în 21 septembrie pe Facebook. Raluca Prună scria atunci, în contextul grevei magistraţilor: „Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura şi grefieri, chirii sine die (600 de euro lunar în Bucureşti, de exemplu). Chiar şi pentru magistraţi pensionari acum trecuţi în avocatură – never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurnă de 2% pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate (inclusiv membrii CSM).
Întrebată de Hotnews.ro cum s-a ajuns la pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună şi câte astfel de pensii există în sistem, Raluca Prună a răspuns prin intermediul biroului de presă al ministerului: „Nu deţinem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obţinute de la Casa Naţională de Pensii. Din informaţiile noastre există 60 de persoane care au astfel de pensii“.
La întrebarea câte cazuri de magistraţi pensionari trecuţi în avocatură beneficiază de decontarea chiriei, Ministerul Justiţiei a răspuns: „Nu avem date referitoare la cei trecuţi în avocatură. Avem date referitoare la cei pensionaţi: 920 de judecători, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 8.674.418 lei; 1.771 de grefieri, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 16.796.517 lei.
Câţi magistraţi beneficiază de diurnă de 2% pe zi şi ce sume sunt plătite lunar din bugetul Ministerului Justiției pentru aceste cheltuieli? Răspunsul Ministerului Justiţiei: „De diurnă de detaşare în cuantum de 2% pe zi beneficiază 32 de judecători, cu un impact bugetar de 678.542 de lei în primele șapte luni ale anului 2016.
Grefierii nu beneficiază de diurnă de 2%, ci de diurnă de 17 lei/zi prevăzută pentru bugetari. Nu există la acest moment o situaţie centralizatoare a grefierilor detaşaţi“.
Ministerul Justiţiei a menţionat că magistraţii prin definiţie includ atât procurori, cât şi judecători. Datele de mai sus includ informaţii referitoare la situaţia judecătorilor din aparatul propriu şi instanţe.
Datele nu privesc judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi aparatul tehnic, pentru care CSM are date, nici procurori şi grefieri din Parchete pentru care Ministerul public are date.

Guvernul trebuie să vină cu soluţii pentru a uniformiza salariile din justiţie

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat, vineri, după întâlnirea cu ministrul muncii şi cu cel al justiţiei, că guvernul trebuie să vină cu soluţii pentru a uniformiza salariile din justiţie, menţionând că asociaţiile de magistraţi îi cer să sesizeze Curtea Constituţională în acest sens, transmite Mediafax. Menţionăm că mai multe instanţe din România au adoptat un aşa numit Memorandum cu problemele justiţiei din România, dar în realitate acţiunile lor de protest vizează includerea lor în ordonanţa prin care au fost crescute salariile medicilor şi profesorilor.
După greva efectuată de magistraţii argeşeni săptămâna trecută, la care au aderat doar judecătoriile de pe raza judeţului şi Tribunalul Argeş, un cotidian local a publicat lista salariilor judecătorilor din judeţ.
În lista prezentată de
ziarulancheta.ro se regăsesc şi nume de magistraţi cu salarii cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei, dar şi numeroase venituri de 12.000, 13.000 sau 14.000 şi chiar peste 17.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS