9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstanța supremă sesizează CCR în legătură cu documentele pe care Tobă a refuzat să le declasifice

Instanța supremă sesizează CCR în legătură cu documentele pe care Tobă a refuzat să le declasifice

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis, astăzi, cererea DNA de sesizare a Curții Constituționale în legătură cu declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI și pe care fostul ministru de Interne Petre Tobă a refuzat să le pună la dispoziția procurorilor.

Potrivit agenţiei Agerpres, decizia a fost luată în cadrul procesului în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu.

„Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale a României formulată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție. Sesizează Curtea Constituțională a României cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 352 alin.(11) și (12) din Codul de procedură penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată și discreționară a unei autorități administrative, încalcă prevederile art. 53 alin.(1) și (2) din Constituție, privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau unor libertăți, precum și art.16 alin.(1) din Constituție, privind egalitatea în fața legii. La încheierea de sesizare a Curții Constituționale a României se atașează toate documentele necesare constatării cadrului procesual al cauzei, precum și cele care au legătură cu excepția de neconstituționalitate”, se arată în decizia instanței supreme.

DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI și pe care fostul ministru de Interne Petre Tobă ar fi refuzat să le pună la dispoziția procurorilor.

Petre Tobă este urmărit penal de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS