5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVeniturile medicilor de familie și din ambulatoriu cresc din această lună

Veniturile medicilor de familie și din ambulatoriu cresc din această lună

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a semnat, vineri, propunerea Colegiului Medicilor din Romania (CMR) de majorare a veniturilor medicilor de familie și din ambulatoriu, începand din octombrie. Astfel, pentru tot anul 2016 este o vorba de o creștere medie de 13% pe lună pentru medicii de familie și de 17% pentru serviciile acordate în ambulatoriu, a declarat pentru News.ro președintele CMR, Gheorghe Borcean. De asemenea, tot de la 1 octombrie, se aplică și majorarea remunerației pentru gărzile făcute de medici.

Propunerile CMR au fost făcute la sfârșitul lunii iulie, la o întâlnire cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și cu președintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi.

„Atunci, Biroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistenta medicala primară, din 1 octombrie, pe care noi îi considerăm de mare importanță pentru sistemul de sănătate. Ieri (vineri – n.r.), președintele CNAS mi-a spus că a semnat majorarea veniturilor, respectiv creșterea valorii punctului minim garantat per capita (pentru fiecare persoană înscrisă pe listă) și per serviciu la medicul de familie și per serviciu în ambulatoriu”, a explicat președintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean.

Astfel, pentru medicii de familie, de pe 1 octombrie, valoarea punctului minim garantat per capita (numar de persoane inscrise pe lista) creste de la 4,3 lei la 4,6 lei, iar valoarea punctului minim garantat per serviciu inregistreaza o crestere de la 2 lei la 2,1 lei. La 1 iulie, majorarea per capita pentru medicul de familie a fost de la 4 lei la 4,3 lei, iar per serviciu de la 1,9 lei la 2 lei. În ambulatoriu, valoarea puctului minim garantat per serviciu a crescut de la 1,8 lei la 2 lei. Cumulate, cele doua majorari de la 1 iulie si cea de la 1 octombrie reprezinta o creștere medie a veniturilor lunare cu 13% pentru medicina de familie, iar pentru ambulatoriu cu 17%.

Tot din acesta luna se aplica si majorarea remuneratiei pentru garzile facute de cadrele medicale, conform unei Ordonante de Guvern. Astfel, un rezident de anul III dintr-o unitate clinica va avea o plata neta de 257 de lei in timpul saptamanii, iar o garda pe timpul week-endului va fi platita cu un spor intre 50% si 100%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS