16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBNR a publicat, în premieră, salariile conducerii executive: Guvernatorul Mugur Isărescu câştigă pe lună 61.203 lei

BNR a publicat, în premieră, salariile conducerii executive: Guvernatorul Mugur Isărescu câştigă pe lună 61.203 lei

Guvernatorul Mugur Isărescu are un salariu lunar de 42.727 lei, la care se adaugă  o indemnizaţie de membru al Consiliului de Administraţie de 18.476 lei
Guvernatorul Mugur Isărescu are un salariu lunar de 42.727 lei, la care se adaugă
o indemnizaţie de membru al Consiliului de Administraţie de 18.476 lei

BNR a publicat în premieră salariile conducerii executive şi indemnizaţia netă lunară de membru al Consiliului de Administraţie (CA): guvernatorul Mugur Isărescu are un salariu lunar de 42.727 lei, la care se adaugă o indemnizaţie de membru al CA de 18.476 lei.
Florin Georgescu, prim-viceguvernator, are un salariu de 40.430 lei şi o indemnizaţie de membru al Consiliului de Administraţie de 18.313 lei, iar Liviu Voinea, viceguvernator, un salariu lunar de 37.764 lei şi indemnizaţie de membru al Consiliului de Administraţie de 17.103 lei.
În plus faţă de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, respectiv indemnizaţie de vacanţă – 100% din salariul net lunar, alte drepturi băneşti de maximum 1,6 salarii nete lunare şi o sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcţie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăşi un salariu net lunar, potrivit BNR.

Indemnizaţie de pensionare, egală cu 12 salarii

La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor legale, salariaţii Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizaţie de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiţia ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum șase ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.
În cazul salariaţilor care au lucrat la Banca Naţională a României mai puţin de șase ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizaţia de pensionare se acordă, diferenţiat, astfel: cinci ani – zece salarii, patru ani – opt salarii, trei ani – șase salarii.
Membrii Consiliului de Administraţie nu beneficiază de bonus de performanţă. Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României – Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu – primesc o indemnizaţie netă lunară de membru în valoare de 17.103 lei. Aceştia pot beneficia şi de alte venituri, conform legii. În anul 2015, membrii neexecutivi au primit fiecare o sumă echivalentă cu o indemnizaţie netă.

16.000 de euro/lună – suma maximă încasată de guvernatorul BNR

BNR a publicat, de asemenea, pe pagina de internet și nivelurile minime și maxime aferente salariilor nete pentru funcțiile de conducere din instituție. Astfel, în Centrala BNR, venitul lunar al unui director este de minimum 7.821 lei și maximum 31.063 lei, în timp ce un director adjunct câștigă între 6.141 lei și 22.427 lei, iar un șef serviciu – între 5.261 și 14.667 lei. La nivel teritorial, venitul net al unui director variază între 6.414 și 15.347 lei, iar cel al unui șef de serviciu pleacă de la 5.261 lei și poate ajunge la 9.218 lei.
Salariații băncii pot primi și un bonus de performanță anual, acordat în funcție de rezultatele obținute în urma evaluării profesionale, în cuantum situat între 25% și 100% din salariul lunar.
„În prezent suntem printre cele mai transparente bănci în ceea ce priveşte politica salarială“, a spus ieri Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. Întrebat la cât ajunge suma maximă încasată de guvernatorul BNR, luând în considerare inclusiv veniturile suplimentare, Suciu a spus că este de circa 16.000 de euro.

BNR va publica minutele ședințelor de politică monetară începând din 30 septembrie 2016

Banca Națională a României (BNR) va publica, începând cu ședința de politică monetară din data de 30 septembrie 2016, minutele deliberărilor deciziilor de politică monetară, care vor conține și scorul votului, fără atribuirea nominală, a anunțat ieri purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
„Începând cu ședința de politică monetară din 30 septembrie, va fi publicată pe website-ul BNR, în termen de șapte zile calendaristice, minuta deliberărilor deciziilor de politică monetară. Minuta va conține scorul votului fără atribuirea nominală a acestuia“, a precizat Suciu.
Potrivit acestuia, publicarea minutelor are ca scop informarea publicului cu privire la rațiunile și motivele pentru care se ia o decizie sau alta în Consiliul de Administrație cu privire la politica monetară. „Ne aliniem cumva cu această decizie la nivelul băncilor centrale europene care au această practică“, a mai spus Suciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS