Avertismente îngrijorătoare ale ANSVSA

Reprezentanții ANSVSA, fața în față cu membrii Consiliului Consultativ (Foto: Bogdan Grosu)


Autoritățile române au în vedere o înăsprire a controalelor la frontieră după ce au constatat că din spațiul Uniunii Europene vin transporturi de ouă a căror origine este necunoscută, nemarcate la producător, a anunțat miercuri, 13 iulie, în cadrul unei întâlniri de lucru cu membrii Consiliului Consultativ, șeful Autorității Naționale Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș Chețan. De asemenea, ANSVSA a dispus controale suplimentare la animalele şi alimentele din import, dat fiind faptul că la  sud de România există două boli care au provocat pagube însemnate.

Transporturile vor fi verificate la graniţă cu mai multă atenţie pentru că au apărut noi motive de îngrijorare: două boli periculoase pentru animale fac ravagii în ţările vecine. Este vorba de pesta porcină africană și dermatoza nodulară bovină, care, conform spuselor șefului Autorității Naționale Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș Chețan, produc pagube însemnate. „Într-un focar în Lituania, la o fermă de 20.000 de capete, au avut cheltuieli de 4.000.000 de euro“, a spus Radu Roatiș Chețan. De asemenea, la sud de România, evoluează dermatoza nodulară bovină, afectând Grecia, Albania, Serbia, Macedonia și mai ales Bulgaria. „Acum trei săptămâni am oprit tot ceea ce înseamnă adus de lapte proaspăt din Bulgaria, produse proaspete. Vom interzice intrarea inclusiv cu alimente, care sunt purtătoare de virus, verificarea tuturor transporturilor și, cu precădere, dirijarea acelor transporturi de animale numai în posturile de inspecție la frontieră autorizate din punct de vedere european“, a spus Radu Roatiș Chețan. ANSVSA a dispus măsuri restrictive pentru comerţul cu lapte şi produse lactate provenite din Bulgaria, începând cu 24 iunie.

Ouăle nemarcate, un atentat la sănătatea publică

Acestea nu sunt singurele motive de îngrijorare pentru autoritățile române. Din spațiul Uniunii Europene vin transporturi de ouă a căror origine este necunoscută, nefiind marcate la producător.

„Ouăle din România sunt verificate. Industria noastră de profil, cea de pasăre, este una extrem de matură și responsabilă. Noi ne confruntăm cu altceva. Ne confruntăm cu faptul că din spațiul Uniunii Europene vin transporturi de ouă a căror origine este necunoscută. Vom înăspri controalele în privința a ceea ce înseamnă transporturile de ouă și carne de pasăre în România. Am avut acum patru săptămâni din Polonia o problemă. Faptul că înăsprești controalele înseamnă că dai un semnal prin care lumea înțelege că nu-și poate permite să invadeze spațiul altei țări, chiar dacă este europeană, și își ia măsuri de precauţie în care ori nu mai transportă, ori o face la modul cel mai transparent și legal“, a declarat șeful ANSVSA.

În România, producătorii au obligația de a marca pe fiecare ou ziua, data și ora la care el a fost obținut.

Reguli mai stricte pentru afacerile de familie

Întâlnirea de lucru dintre reprezentanții ANSVSA cu membrii Consiliului Consultativ a cuprins pe ordinea de zi de miercuri și dezbaterile publice ale proiectului de modificare a Ordinului președintelui 111/2008.

„Ce aduce ca noutate ordinul este diversificarea gamei de produse pe care vrei să o vinzi, pentru că până acum era animalul, non-animalul nu era prins. Consumul în România a crescut cu preponderență și în zona de non-animal, adică de vegetale“, a precizat șeful ANSVSA.


Ordinul, care conform spuselor șefului ANSVSA „a dat posibilitatea micilor producători să se exprime și să iasă la vânzare“, a fost expus într-o primă prezentare. „Ordinul de președinte 111, care stipulează vânzarea produselor obținute de către micii producători, procesatori în unitățile lor familiare, vine să completeze ceea ce în România a crescut ca și consum foarte mult. Vorbesc de consumul de pește, tot ce vine din mediul acvatic, precum și consumurile crescute pe non-animale. Asistăm la o polarizare a consumului alimentar în zona de vegetale. Am invitat reprezentanții asociațiilor de profil, ai fermierilor. Așteptăm propuneri și de la dânșii vizavi de acest 111. Am considerat că fără comunicare nu putem face nimic. De exemplu, un mic proprietar de pensiune trebuie să știe că îi este permis să-și taie porcul, să facă produse tradiționale, să-și aștepte musafirii respectând reguli de igienă și de siguranță alimentară. Nimeni nu-i interzice acest lucru. El trebuie să fie luat în evidență, înregistrat, autorizat acolo unde este cazul și lucrurile pot să se demareze frumos, corect, protejând sănătatea populației“, a precizat Radu Roatiş Cheţan.

Cu alte cuvinte, nici un aliment nu va mai fi vândut în România fără înregistrare sanitar-veterinară. Cine îşi comercializează producţia proprie are nevoie de aviz. În registru vor fi trecuţi toţi producătorii de legume, fructe, pâine, crescătorii de păsări sau micile ferme de lapte.

În propunerea directorului ANSVSA, vor fi înregistraţi toţi producătorii care au afaceri de familie şi care vor să comercializeze legume, fructe, peşte, ouă, lapte sau miere de albine în cantităţi limitate.

În prezent, doar cei care produc şi vând cantităţi mari au nevoie de autorizaţie sanitar-veterinară. Astfel, pe piaţă ajung de multe ori şi produse care nu au fost niciodată verificate, iar clienţii sunt nevoiţi să cumpere pe încredere.

Autorităţile spun că odată luaţi în evidenţă, micii producători vor fi mai uşor de controlat. Ordinul se află în dezbatere publică şi ar putea intra în vigoare din septembrie. „Așteptăm ca în urma discuțiilor să ajungem la o formă finală, și undeva în luna septembrie să fie legiferat“, a precizat Radu Roatiş Cheţan.

Buletin de analize online

În cadrul aceleiași dezbateri de miercuri, a fost prezentat și noul concept de site, care se vrea a fi pe înțelesul tuturor. Unul dintre elementele de noutate este posibilitatea emiterii buletinului de analize online. „Oamenii vor putea să urmărească pe circuit, de la depunerea probelor, parcursul fiecărui buletin de analiză și modul în care el este lucrat, la nivelul fiecărui județ“, a  precizat Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 15 iulie 2016

Actualitate

» CESIVO Agricultura, demonstraţie de utilaje agricole performante
» UPDATE / Tentativă de lovitură de stat în Turcia soldată cu 90 de morţi. Armata a preluat iniţial puterea, dar preşedintele Erdogan este din nou la conducerea țării
» Spania menţine nivelul 4 de alertă – „risc ridicat”
» Transporturile, verificate la graniţă cu mai multă atenţie
» Vecina de la 2, coşmarul locatarilor
» Taximetriştii, în vizorul poliţiştilor
» Craiova: Trei case au fost cuprinse de flăcări pe strada Ștefan cel Mare
» Ministerul Sănătății alocă 500.000 de lei pentru igienizarea de urgență a Spitalului de Arși
» Altă alertă la Nisa. Două clădiri, evacuate
» Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual
» Neculai Onţanu va fi eliberat din arest preventiv
» Autorul masacrului din Nisa, identificat
» Franţa prelungeşte starea de urgenţă până în octombrie 2016
» CSM: Afirmaţiile lui Traian Băsescu au afectat independenţa justiţiei
» Doliu național de sâmbătă până luni în Franţa
» BEI acordă României un împrumut de 360 de milioane de euro pentru facilitarea absorbției fondurilor europene

Publireportaj

» CESIVO Agricultura, demonstraţie cu utilaje agricole performante

Dolj

» Trei case din Bănie, cuprinse de flăcări
» Anchetă a Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» Ce plătiți la bloc când lipsiți de acasă
» „O ciudățenie a minții mele“, de Orhan Pamuk Editura Polirom
» Femeie lovită de o dubă, la o trecere de pietoni din Bănie
» De la diligențe la tren
» Taximetriștii din Craiova, controlați de polițiști
» Anchetă a Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova
» Craiova: Traseele E1T, E1R, 3b, 9 şi 25 vor circula deviat
» IPS Părinte Irineu va sfinţi Paraclisul Spitalului Municipal din Calafat
» Razie printre taximetriştii craioveni
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» Concerte Filarmonica “Oltenia” Stagiunea Estivală 2016
» Aproape 6.000 de locuri la Universitatea din Craiova
» Doljean reţinut pentru tâlhărie

Gorj

» Motrenii riscă să rămână fără UATAA, furnizorul de agent termic
» Despăgubiri de 11 milioane de lei pentru sinistrații din Seciuri
» Gorj: Germanul Klaus Leiders numit în conducerea CEO
» Gorj: Comune şi oraşe lovite de furtuni puternice

Olt

» Slatina: În august se va inaugura “Atelierul Intercultural Victoria”

Mehedinţi

» Mehedinţi: Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei etse pregătit să intervină în caz de inundaţii

Sport

» Astra și CFR luptă pentru Supercupă
» CSO Filiași s-a pus pe treabă (galerie foto)
» Fotbal / Maccabi Tel Aviv sau Kairat, adversara echipei Pandurii Târgu Jiu în Liga Europa
» Fotbal / Echipele româneşti şi-au aflat adversarele din Liga Campionilor

Educatie

» Patronii care angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţei primesc stimulent financiar de 250 de lei
» Școli din Dolj cu medii generale de 1, 2 și 3

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Bufniţa cenuşie
» Fenomen cosmic deosebit pe parcursul lunii august
» Bancul zilei

Top