10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa mulți ani, Gazeta de Sud!

La mulți ani, Gazeta de Sud!

Gazeta de Sud împlinește astăzi 21 de ani. De-a lungul celor peste două decenii de existență, ziarul și-a câștigat un loc favorit în inimile cititorilor. „Cotidianul oltenilor de pretutindeni“ nu este doar o sintagmă așezată pe frontispiciu, ci un crez cu care ne mândrim. Pentru că Oltenia există oriunde în lume trăiesc oltenii. Când sunt mistuiți de dor și vor să afle ce se mai întâmplă acasă, ei lecturează Gazeta.

Ziarul oltenilor a trecut proba timpului și a ajuns la maturitate, devenind, pe zi ce trece, mai bun. S-a reinventat permanent. A câștigat respectul și încrederea cititorilor pentru că nu depinde de puterea politică, ci de cetățeni. A făcut un singur fel de politică, aceea a comunității.

Eu am o vorbă, pe care o spun ori de câte ori am ocazia. Dacă politicienii vin și pleacă, Gazeta a rămas mereu alături de oameni, nu i-a dezamăgit niciodată. De aceea o votează mereu, citind-o zilnic.

Dar Gazeta de Sud nu este numai un produs de excepție, ci și o echipă minunată, în care eu am intrat în urmă cu aproape 14 ani. Îmi amintesc cu exactitate ziua în care am participat la prima ședință de redacție: 5 august 2002. Am găsit aici o mână de oameni inimoși, alături de care mi-am petrecut toată tinerețea. Ne-am bucurat împreună de succese, am fost optimiști, triști sau dezamăgiți, furioși, obosiți sau plini de energie.

Am trăit totul într-un ritm nebunesc, încât aproape nici nu am observat când a trecut timpul. Trebuie să știți, dragi cititori, că pentru un ziarist timpul curge altfel. Alert, zbuciumat… Cinici până la capăt, noi avem o glumă favorită, aceea că nu vom apuca pensia. Fiecare zi înseamnă un mare consum intelectual și emoțional. Dar măcar știm că am trăit. Am trăit prin fiecare poveste de viață pe care am scris-o.

Se spune mereu că jurnalismul nu este o meserie, ci un mod de viață. Să fii ziarist înseamnă să îți pese. Este tot mai greu într-o societate în care pare că implicarea, simțul civic sunt tot mai rare. Uneori nu ne mai rămâne timp liber, suntem mereu pe drumuri, mereu pe fugă. Dar ne place. Așa suntem noi, ziariștii. Multă lume se întreabă de unde provine forța noastră, puterea de a merge mai departe. De la dumneavoastră, cititorii! Încrederea dumneavoastră este cel mai puternic sprijin, cea mai importantă recompensă.

Ne-am implicat în campanii umanitare și sociale, am făcut investigații, am dezvăluit lucruri pe care politicienii au vrut să le ascundă. În paginile ziarului sunt mii de povești adevărate despre noi, despre olteni.

La Gazetă mi-am format întreaga cultură profesională și organizațională. Am învățat meserie aici și am mai învățat ceva, extrem de important: că principiile nu se negociază, pentru că ideile sunt cele mai importante arme. Principiul pe care noi am mers este acela că cititorul este singurul nostru stăpân, pentru care merită să te bați până la capăt. Lucrul acesta l-am constatat când ne-au căutat la redacție oameni care pierduseră totul, mai puțin speranța.

Pentru că am spus mereu adevărul, am deranjat. Din această cauză, uneori am fost nevoiți să ne apărăm dreptatea în tribunale, alături de hoți, violatori și criminali. Ne-au târât în boxa acuzaților doar pentru că am scris. Au simțit puterea cuvântului, au descoperit că adevărul poate ucide.

De-a lungul timpului, tacticile sistemului au fost variate: unii ne-au curtat, alții au încercat să ne sugrume. Noi am mers pe drumul nostru. Am fost conștienți că lupta nu este deloc ușoară, însă ne-am înarmat cu răbdare. Știm că ideile nu pot fi îngrădite și că adevărul va triumfa mereu. Știu, pare o lozincă, dar pentru noi cuvinte ca „misiune“, „datorie“, „credibilitate“ sunt realități care trebuie validate zilnic.

Cu perseverență, tenacitate, rigurozitate și răbdare am realizat multe lucruri împreună. Generații întregi de ziariști au trecut pe la Gazeta de Sud. Alături de ei au fost fotoreporteri, corectori, machetatori, echipa de marketing şi vânzări, tipografi, șoferi. Sper că nu am uitat pe nimeni.

Ca la orice moment aniversar, zilele trecute am luat o pauză cu echipa și ne-am adus aminte de foștii colegi. Dacă citesc aceste rânduri, să știe că ne-am gândit la ei! Oameni buni, dacă, fără voia noastră, în cei 21 de ani, am mai și greșit, vă rugăm să ne iertați! De un lucru însă nu trebuie să vă îndoiți niciodată: de sinceritatea noastră. La mulți ani, Gazeta de Sud!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS