6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, pe ultimul loc în ceea ce priveşte rezultatele tratamentelor medicale

România, pe ultimul loc în ceea ce priveşte rezultatele tratamentelor medicale

România ocupă locul 32 din 35 de ţări studiate în ediţia 2015 a Indexului european al sistemelor medicale (EHCI) şi se află pe ultimul loc la cea mai importantă categorie de indicatori – rezultatele tratamentelor, se arată în raportul dat publicităţii ieri de euro-health.ro.

Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) este realizat de compania suedeză Health Consumer Powerhouse. România a obţinut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflându-se doar înaintea Albaniei (524), Poloniei (523) şi Muntenegrului (484).
Autorii comentează că „România are probleme severe cu managementul întregului său sector public“ şi că, alături de Albania şi Bulgaria, „suferă din cauza unei structuri învechite de asistenţă medicală, cu o proporţie ridicată şi costisitoare de internări“.
Raportul cuprinde 48 de indicatori grupaţi în şase categorii: drepturile şi informarea pacienţilor, accesibilitatea (timpii de aşteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite şi extinderea lor, prevenţia şi farmaceuticele. Combinaţia acestor indici – obţinuţi din studii şi baze de date internaţionale şi din chestionare administrate asociaţiilor de pacienţi – îşi propune să descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

România stă semnificativ mai bine la capitolul accesibilitate

La cea mai importantă categorie – rezultatele tratamentelor – România a obţinut 104 puncte din 250, clasându-se pe ultima poziţie, alături de Macedonia.
Faţă de anul trecut, când România a avut „roşu pe linie“ la toţi cei opt indicatori ai subdisciplinei, indexul pe 2015 a acordat note mai bune pentru reducerea deceselor cardiovasculare şi reducerea deceselor prin accident vascular cerebral.
S-au înregistrat însă în continuare scoruri mici pentru mortalitatea infantilă, supravieţuirea în cancer, anii potenţiali de viaţă pierduţi, infecţiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), rata avorturilor şi depresie.
România stă semnificativ mai bine la capitolul accesibilitate, al doilea ca pondere al clasamentului, unde a primit 150 de puncte din totalul de 225, clasându-se astfel pe locul 17, deasupra unor ţări precum Danemarca, Italia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia sau Marea Britanie.
Potrivit raportului, România a făcut progrese în ceea ce priveşte accesul în aceeaşi zi la medicul de familie, accesul direct la medicul specialist, accesul la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile şi timpul de aşteptare la camera de gardă.
În rest, România a mai acumulat 96 de puncte din 150 pentru drepturile şi informarea pacienţilor (locul 23), 63 din 150 pentru gama de servicii şi extinderea lor (locul 31), 71 din 125 pentru prevenţie (locul 27) şi 43 din 100 pentru farmaceutice (locul 33, mai bine doar decât Albania şi Muntenegru).
Pe primul loc ale clasamentului în EHCI 2015 se află Olanda, cu 916 puncte, urmată de Elveţia (894), Norvegia (854), Finlanda (845), Belgia (836), Luxemburg (832), Germania (828) şi Islanda (825).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS