12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: 51 de oameni au murit din cauza fenomenelor meteorologice extreme

SUA: 51 de oameni au murit din cauza fenomenelor meteorologice extreme

Soldați și voluntari au fost implicați în bătălia cu apele revărsate în centrul SUA, inundațiile din ultimele zile ajungând deja în mai multe orașe și producând 13 pierderi de vieți omenești numai în statul Missouri, informează agenția France Presse (AFP), potrivit Agerpres.

Este vorba despre o luptă cu niveluri istorice ale inundațiilor, a declarat guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, pe contul său Twitter, unde a publicat, de asemenea, o fotografie aeriană care înfățișează dezastrul produs de inundații: case înghițite de ape până la acoperiș, câmpuri acoperite de apă prin care răzbat numai coroanele copacilor.

Președintele SUA Barack Obama l-a sunat miercuri pe guvernatorul statului Missouri pentru a-l asigura de susținerea sa și că monitorizează îndeaproape situația.

Apele puternicului fluviu Mississippi au depășit deja cu patru metri nivelul de inundație în anumite puncte și se așteaptă să urce cu încă peste doi metri în înălțime, înainte de a ajunge vineri la punctul de vârf al inundațiilor, potrivit serviciului meteorologic american National Weather Service (NWS ). „Suntem complet prăbușiți și avem cu siguranță nevoie de ajutor”, a mărturisit primarul din Rockaway Beach, Don Smith. „Nici măcar nu știu cum vom curăța totul”, a spus pentru CNN primarul acestui oraș situat în apropiere de un lac artificial. „Peștii înotă în magazinul de antichități al unuia dintre comercianții noștri”, a adăugat Smith.

Apa tulbure a invadat casele și magazinele din zonă, ajungând în unele cazuri până la nivelul acoperișului. Sute de voluntari au format lanțuri umane pentru a distribui saci de nisip și a face diguri care să stăvilească inundațiile. Imaginile spectaculoase filmate de televiziuni prezintă echipe de salvare și localnici care se deplasează în canoe între case. Un bărbat care încearca să traverseze cu un camion un drum inundat urcă pe cabina mașinii pentru a scăpa de creșterea apelor înainte de a fi salvat. Zece șoferi nu au putut și salvați, a declarat Jay Nixon, făcând apel la locuitorii să evite valurile puternice „reci și periculoase”.

Inundațiile au lovit și orașele mici și zonele rurale. Este de așteptat ca fluviul Mississippi să depășească joi nivelul record în orașul St Louis, scrie AFP. Guvernatorul a spus este foarte neliniștit pentru siguranța celor peste 300.000 de locuitori ai orașului construit pe malurile fluviului Mississippi. „Nu știm pe unde o va lua apa”, a spus el. Inundațiile au început în ultimul week-end al anului 2015, alimentată de furtuni puternice care au dus la precipitații de peste 25 de centimetri în unele părți ale statului Missouri.

Conform meteorologilor, ar putea dura o săptămâna până când apele marelui fluviu ar putea reveni la nivelul normal. Guvernatorul a declarat stare de urgență duminică pentru a permite deblocharea drumurilor pentru mijloacele de intervenție. Având în vedere amploarea pagubelor și întinderea zonelor inundate, el a chemat marți militarii Gărzii Naționale să ajute forțele locale copleșite de dimensiunea dezastrului.

Statul Illinois a fost, de asemenea, greu lovit, furtunile și inundațiile ucigând cinci persoane iar în șapte comitate fiind declarată stare de urgență. „Suntem aici pentru a ajuta echipele de salvare locale să garanteze siguranța locuitorilor afectați de inundațiile neobișnuite pentru luna decembrie”, a declarat guvernatorul de Illinois, Bruce Rauner.

Statele Unite ale Americii sunt afectate de o săptămână de un val de furtuni violente care au provocat până acum un total de 51 de decese și au blocat milioane de oameni care încercau să ajungă acasă după sărbătorile de Crăciun. Devastatoare tornade, rare pentru acest sezon, inundații și ploaie înghețată au caractericat depresiunea atmosferică care a survolat SUA și care s-a îndreptat miercuri spre nord, după ce a provocat evenimente meteorologice intense, soldate cu 11 decese in Texas, zece în Mississippi și șase în Tennessee. Alte două state din sud, Alabama si Arkansas, au raportat fiecare câte două decese cauzate de aceste intemperii, iar statul Georgia a raportat un deces, mai notează AFP.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS