12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Bistreţ a realizat în proporţie de 90% infrastructura de apă şi canal

Primăria Bistreţ a realizat în proporţie de 90% infrastructura de apă şi canal

Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreț
Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreț

O dată cu încheierea anului 2015 s-a finalizat cel mai important proiect de infrastructură apă şi canal, precum şi executarea de branşamente şi racorduri individuale la reţea. Valoarea totală a investiţiei este de 12.335.029 de lei fără TVA, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune şi de la Bugetul de Stat este de 11.532.813 de lei.
Practic, locuitorii comunei beneficiază de 19 kilometri de canalizare, aproximativ 10 kilometri apă şi la această oră sunt branşate la apă, în satul Plosca, 356 de persoane şi racordate la canalizare 720 de persoane în Plosca şi în Bistreţ.
„Acest proiect ne-a fost de mare ajutor pentru că a permis realizarea acestor branşamente şi racorduri cu bani europeni. Deoarece oamenii nu au bani, nu se putea realiza o branşare rapidă la reţea, iar investiţia ar fi fost în zadar.
Pentru anii 2014-2020, am plecat la drum cu o strategie destul de amplă şi sper să realizez cât mai multe proiecte ce au fost conturate în această strategie. Încercăm să demarăm un proiect de natură socială în cadrul căruia să fie organizate cursuri de specializare pentru locuitori şi să fie asigurate 200 de locuri de muncă timp de doi ani, cu salariu minim pe economie. În proiect sunt prevăzute şi nişte SRL-uri care pot fi finanţate pe aceeaşi perioadă de doi ani din bani europeni, condiţia fiind ca în al treilea an acestea să poată fi susţinute financiar de către cei care le vor înfiinţa“, spune Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreţ. În acelaşi timp, administraţia doreşte să încurajeze şi mediul educaţional printr-un proiect ce ar presupune alocarea unor sume pentru scăderea abandonului şcolar şi organizarea de excursii pentru elevii cu rezultate la învăţătură, dar şi proiectarea unui loc unde copiii să poată servi o masă caldă în timpul programului şcolar.
Cu toate că s-a încheiat acest mare proiect, Bistreţul arată în continuare ca un şantier, deoarece, în prezent, se lucrează la plantarea a 100 de hectare de pădure, construire sediu primărie, asfaltare drum comunal Bistreţ – Brânduşa şi centură ocolitoare Bistreţ – măsura 125.

Două popasuri turistice până la Dunăre

Pe lângă toate aceste proiecte, primarul Cristiana Antonie spune că s-a gândit şi la dezvoltarea turistică a zonei şi deja a făcut un prim pas în această direcţie. „M-am gândit la realizarea unui centru de agrement într-o zonă foarte frumoasă, cu lacuri, şi am reuşit să asfaltăm deja doi kilometri, rămânând încă patru kilometri până la Dunăre. Ar mai fi o zonă propice pescuitului sportiv şi sporturilor sau jocurilor nautice, iar cu aceasta am avea două popasuri pe drumul către Dunăre. Aş vrea să exploatăm şi cele trei hectare de luciu de apă de lângă staţia de epurare, să facem nişte pontoane pentru pescuit“, a adăugat edilul din Bistreţ.
În ciuda demersurilor anevoioase, de multe ori, Cristiana Antonie crede că primăriile pot realiza lucruri frumoase prin eforturi consistente şi prin implicarea în fiecare proiect. „Se acumulează multă oboseală, e adevărat, însă când ai nişte planuri şi porneşti cu gândul să schimbi faţa comunei, iar toate aceste proiecte încep să contureze o nouă imagine, simţi că tot efortul depus nu a fost în zadar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS