16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTabletele și laptopurile ar putea fi mai ieftine din 2016

Tabletele și laptopurile ar putea fi mai ieftine din 2016

Apare taxarea inversă la tablete, laptopuri, clădiri, terenuri, aur și energie. Firmele nu vor mai trece TVA pe factură, la tranzacțiile între aceste persoane juridice. Datorită faptului că nu se mai pune TVA pe lanțul de comerț, teoretic, ar putea să apară prețuri mai mici pentru cumpărătorul final, persoană fizică.

Prin modificările aduse Codului Fiscal, din 2016, taxarea inversă în domeniul TVA se va aplica și altor produse, față de cele la care s-a experimentat deja acest sistem. Taxarea inversă înseamnă că producătorii și firmele intermediare de comerț își facturează între ele anumite produse fără TVA, fapt ce ar putea face ca acele produse să fie ceva mai ieftine. Dar consumatorul final, deci omul care cumpără acel produs, va plăti TVA, însă toți cei de pe lanțul de vânzare nu vor evidenția taxa pe valoarea adăugată între ei, pe facturi, TVA care de la 1 ianuarie va fi de 20%.
„De la 1 ianuarie 2016 apare taxarea inversă și la clădiri, terenuri. Iar până la 1 decembrie 2018 va fi taxare inversă și la tablete, laptopuri, pentru comerțul cu aur și pentru comerțul cu energie între două persoane juridice. Trebuie să știți că taxarea inversă se aplică doar între firme și presupune ca firma care vinde o clădire sau aur, terenuri, energie, tablete să aplice taxarea inversă, în sensul că nu va trece pe factură TVA-ul și nici cealaltă firmă nu îl va deduce, ci va face un articol separat pentru a evidenția tranzacția. Statul nu pierde nimic. El își va recupera TVA-ul de la ultimul cumpărător al acestor produse“, a spus Radu Buziernescu, directorul firmei de audit și consultanță fiscală Professional Consulting, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la Alege TV.

Comercianții sunt impulsionați de stat

Buziernescu a precizat că s-a adoptat această măsură fiscală, de introducere a taxării inverse, pe de o parte, pentru a scoate la iveală economia subterană, iar, pe de altă parte, pentru a ajuta comerțul cu astfel de produse, cu tablete, laptopuri, cu aur etc. După aceeași logică economică, teoretic, și prețul energiei tranzacționate ar trebui să fie puțin mai mic, dacă intermediarii nu adaugă TVA la prețul de vânzare, ci își pun doar adaosul comercial. Acest aspect ține de adaosul pe care îl pun comercianții intermediari, fapt ce poate face să nu scadă deloc prețurile, ci acei întreprinzători să își umfle adaosurile comerciale aplicate produselor tranzacționate cu taxare inversă.
Până acum, taxarea inversă se aplica doar la comerțul cu cereale, la lemn și la deșeurile feroase și neferoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS