10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproximativ 900 de persoane arestate şi aproape 8 tone de droguri ridicate în cadrul Operaţiunii Blue Amber

Aproximativ 900 de persoane arestate şi aproape 8 tone de droguri ridicate în cadrul Operaţiunii Blue Amber

Aproape 900 de arestări şi 7,7 tone de droguri ridicate, acestea sunt doar câteva dintre rezultatele obţinute în cadrul Operaţiunii Blue Amber, la care a participat şi Poliţia Română. Operaţiunea a constat într-o serie de acţiuni internaţionale desfăşurate în cursul anului 2015, de ţările membre ale U.E. şi coordonată de Europol.

La Operaţiunea Blue Amber au participat reprezentanţi ai autorităţilor de aplicare a legii din 28 de state membre ale U.E., 32 de state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum şi alţi parteneri internaţionali care şi-au adus aportul la destructurarea grupărilor de criminalitate organizată.

Astfel, pe parcursul anului 2015, au fost desfăşurate câteva intervenţii simultane şi săptămâni de acţiune la nivel internaţional. În urma Operaţiunii Blue Amber, au fost arestate aproape 900 de persoane, dintre care 257 pentru infracţiuni în legătură cu droguri, 281 pentru infracţiuni împotriva patrimoniului, 60 pentru infracţiuni în legătură cu migraţia ilegală şi 263 pentru fraude cu bilete de avion. De asemenea, au fost ridicate 7,7 tone de droguri , dintre care 5 tone de cocaină, 2,1 tone de cannabis, 280 de droguri sintetice şi 82 de kg. de heroină. Totodată, în cadrul operaţiunii, au fost confiscate 254 de vehicule, mai mult de 150 de tone de pesticide contrafăcute. Au fost ridicaţi şi 140.000 de euro şi 1.400 de materiale metalice.

Preşedinţia Luxembourg a Consiliului Uniunii Europene a organizat Operaţiunea Luxcar, care a vizat autoturismele sustrase. „Peste 250 de autovehicule sustrase au fost depistate în cadrul unei acţiuni internaţionale desfăşurate pe timp de 2 zile, câteva noi investigaţii au fost iniţiate, cu ajutorul mai multori poliţişti din statele Uniunii Europene şi al specialiştilor EUROPOL”, declară Steve Schmitz, coordonatorul Luxcar, de la Poliţia din Luxembourg. „Infracţiunile contra patrimoniului, mai exact furturile de autoturisme, continuă să fie o ameninţare asupra tuturor cetăţenilor U.E..” Operaţiunea Blue Amber a inclus două săptămâni antidrog. Traficul de droguri sintetice şi folosirea de mici colete poştale în traficul de droguri este o problemă de bază pentru multe ţări europene. „Pe parcursul celor 2 săptămâni antidrog, s-a acţionat în principal asupra acestui mod de operare. Au fost depistate în total aproape 300 de kg. de droguri sintetice, atât în ţări ale Uniunii Europeane, cât şi în alte ţări”, a declarat Johan Nooijens, Şeful Poliţiei din Olanda. Acţiunea comună antidrog a fost un succes pentru noi. Schimbul internaţional de informaţii şi coordonarea reprezintă cheia succesului împotriva acestui tip de criminalitate organizată internaţională. Acest tip de acţiuni vor continua.”

Ofiţerii de legătură din statele Uniunii Europene şi colegii din celelalte state partenere au coordonat schimbul de informaţii între autorităţile de aplicare a legii, dintr-un centru operaţional care a funcţionat 24/7, la sediul EUROPOL, din Haga, Olanda. Specialiştii EUROPOL şi analiştii au putut pune la dispoziţie informaţii atât de la sediul central, cât şi din ţările Uniunii Europene.

Rob Wainwright, Directorul Europol, este hotărât să continue să susţină aceste investigaţii şi pe viitor. “ Infractorii nu iau în calcul graniţele şi trebuie să ştie că nu pot acţiona nestingherit, oriunde s-ar afla. Este de datoria noastră, ca agenţii de aplicare a legii, să continuăm această cooperare internaţională pentru combaterea crimei organizate.Europol este angajat să sprijine agenţiile naţionale de aplicare a legii cu informaţii şi competenţele sale tehnice .”

Întreaga operaţiune a fost supravegheată de Comitetul Permanent pentru Cooperarea Internaţională în materie de Securitate Internă al Consiliului Uniunii Europene. Şeful acestei instituţii, dl. Andrée Colas, a declarat “ Acţiunea comună este un bun exemplu pentru a demonstra că îmbunătăţirea coordonării în materia operaţiunilor de aplicare a legii duce la rezultate operaţionale concrete. Ca preşedinte al comitetului, având în vedere că a fost oferit sprijin strategic în planificarea acţiunilor comune, sunt foarte mulţumit de rezultatele operaţiunii Blue Amber şi încurajez toate ciclurile de politici ale Uniunii Europene să dezvolte conceptul de acţiuni comune şi pe mai departe.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS