10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate26 de ani de când Scânteia Revoluției s-a aprins la Timișoara

26 de ani de când Scânteia Revoluției s-a aprins la Timișoara

Astăzi se împlinesc 26 de ani de când Timișoara a dat startul Revoluției care avea să însemne sfârșitul regimului comunist și care avea să aducă nenumărate schimbări în România. Toată acțiunea a pornit de la mitingul susținut pentru preotul Laszlo Tokes, care urma să fie transferat într-un sat din Sălaj pentru că dăduse dovadă de curaj pentru îndrăzneala de a critica conducerea țării, confrom Digi24.
Inițial un protest de doar o mie de oameni avea să ridice țara în picioare în zilele următoare.
Pe data de 15 decembrie 1989, mai mulți oameni care făceau parte din parohia părintelui Laszlo Tokes s-au strâns în fața Bisericii Reformate din Piața Sfânta Maria în semn de solidaritate pentru preotul lor care urma să fie trimis în Sălaj din cauza îndrăznelii de a-l ataca pe Nicolae Ceaușescu.
Kabai Iosif, unul din apropiații părintelui Tokes, care locuiește în casa parohială, povestește cum protestul s-a transformat într-o adunare de peste o mie de oameni care ulterior avea să se extindă în toată țara.
„Pe strada principală era maşină lângă maşină, cu o roată pe trotuar, o roată pe carosabil, erau înşiruite. În ele erau câte două persoane care nu erau interesate ce se întâmplă în stradă, aşteptau ceva ordin”, își amintește Kabai Iosif.
Deși preotul i-a îndemnat pe oameni să stea liniștiți și să plece la casele lor, aceștia nu s-au lăsat și au început scandările „Noi nu plecăm!” şi „Libertate!”, în timp ce spre seară agenții Securității au încercat să-i împrăștie cu forța, fapt ce a aprins dorința de schimbare în inimile oamenilor.
Pentru timișoreni, Biserica Reformată și casa parohială din Piața Sfânta Maria reprezintă simbolurile Revoluției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS