22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUNICEF: 185 de copii imigranţi au murit înecaţi în Marea Egee pe ruta Turcia-Grecia în acest an

UNICEF: 185 de copii imigranţi au murit înecaţi în Marea Egee pe ruta Turcia-Grecia în acest an

Cel puţin 185 de copii imigranţi au murit înecaţi în Marea Egee în timp ce încercau să ajungă pe cale maritimă din Turcia în Grecia, dintre care 90 doar în luna octombrie, potrivit unui purtător de cuvânt al UNICEF, informează site-ul publicaţiei Middle East Monitor, potrivit Mediafax.

Aproximativ 590 de persoane au murit în Marea Egee, partea estică a Mării Mediterane, în cursul acestui an, în încercarea de a ajunge din Turcia în Grecia, potrivit UNICEF. „În Marea Egee, aproximativ 30% dintre cei care au murit în acest an sunt copii. Ceea ce înseamnă 185 de copii din totalul de 590 de persoane decedate în estul Mării Mediterane în acest an”, a declarat, marţi, Sarah Crowe, un purtător de cuvânt al UNICEF, pentru agenţia turcă Anadolu.

În septembrie, un copil sirian în vârstă de trei ani, Aylan Kurdi, a pierit pe această rută. Doar în luna octombrie, cel puţin 90 de copii au murit în Marea Egee.
Una din cinci victime are o vârstă de maximum doi ani. Potrivit UNICEF, 5% dintre persoanele decedate în estul Mării Mediterane aveau vârsta mai mică de doi ani. Cei mai mulţi dintre copii refugiaţi care au murit în 2015 proveneau din Siria, Afganistan şi Irak şi aveau sub 12 ani, conform UNICEF. În funcţie de statisticile UNICEF, 30% dintre cei care au murit în Marea Mediterană au fost copii, ceea ce înseamnă că peste 1.000 de copii au murit înecaţi în 2015 până în prezent, dar organizaţia nu are date exacte şi definitive în această privinţă. „Nu deţinem date exacte despre câţi copii au murit în Marea Mediterană, deoarece datele referitoare la vârstele celor care au murit astfel sunt greu de procurat în zona centrală a Mării Mediterane”, a subliniat Crowe.

„În total, mai mulţi oameni au murit în zona centrală a Mediteranei, 2.890 de persoane până acum”, a precizat Crowe, ceea ce înseamnă în jur de 81% dintre decesele înregistrate pe Mediterană. „Nu ştim câţi dintre cei care au murit în zona centrală a Mediteranei sunt copii. Dar sunt mai puţini decât în zona de est a Mediteranei, în condiţiile în care mai puţini copii călătoresc în zona centrală a Mediteranei”, a subliniat purtătorul de cuvânt al UNICEF.
Potrivit UNICEF, unul din cinci imigranţi din totalul celor de 870.000 care au traversat Mediterana este minor. În perioada ianuarie-septembrie 2015, peste 200.000 de cereri de azi au fost depuse în UE de către copii. Un sfert din aceştia provin din Siria, urmaţi de afgani în procent de 18%. Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migrare (OIM), 878.000 de imigranţi au traversat Marea Mediterană în 2015, de patru ori mai mult decât numărul înregistrat în 2014. Până în prezent, 3.563 persoane a murit înecate în Mediterană, 589 dintre acestea pe ruta maritimă Turcia-Grecia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS