16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBilanţ la o lună de la tragedia din Colectiv: 60 de morţi şi peste 120 de răniţi

Bilanţ la o lună de la tragedia din Colectiv: 60 de morţi şi peste 120 de răniţi

Astăzi se împlineşte o lună de la tragedia din clubul Colectiv, eveniment care va rămâne mult timp în conştiinţa oricărui român. 60 de morţi şi peste 120 de răniţi este bilanţul negru, de până acum, al nenorocirii. A fost nevoie doar de 2 minute pentru ca totul să se stransforme în Iad.

Ziua de 30 octombrie trebuia să fie o sărbătoare pentru trupa Goodbye to Gravity care îşi lansa noul album în clubul Colectiv din capitală, aflat în incinta fostei fabrici de încălţăminte Pionierul. O sărbătoare care s-a transformat însă într-o tragedie.

Tiberiu Niţu, procurorul general: „Omor calificat şi distrugere calificată.” Aşa au încadrat prima oară procurorii tragedia din clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie.

Ancheta a fost declarată drept prioritatea zero a magistraţilor, poliţiştilor şi experţilor care, timp de o săptămână, au mers zi de zi în club pentru a face lumină în acest caz. Mărturiile şi actele ridicate în primele zile de la tragedie au dus la primele puneri sub acuzare.

Cei trei patroni au fost reţinuţi şi arestaţi pentru ucidere din culpă. Li s-a reproşat că au făcut rabat de la calitate, pentru a face economie, şi au renovat clubul cu materiale ieftine, care au favorizat propagarea flăcărilor. Nu aveau ieşiri de urgenţă, extinctoare sau sistem de stingere a incendiului.

Mai mult, tot ei au încurajat organizatorii concertului Goodbye to Gravity să aducă în club cât mai mulţi oameni, pentru a plăti cât mai puţin pentru spaţiul pus la dispoziţie. Procurorii nu s-au oprit aici şi au descoperit nereguli şi la firma tocmită să monteze artificiile pentru concert.

După câteva zile petrecute după gratii, patronii firmei de artificii şi angajatul lor au ajuns în arest la domiciliu, Ulterior, procurorii descopereau că, pe etichetele în limba bulgară găsite pe resturile de artificii, scria: „ATENŢIE! Se utilizează numai în aer liber! Utilizarea greşită poate să ducă la rănire sau la incendiu!”.

Nu doar neglijenţa celor care au organizat evenimentul a dus însă la tragedia de acum o lună, spun procurorii, ci şi corupţia.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS