20 de ani de la înființarea primei secții universitare de actorie din Oltenia – Promoția de actori 1999, la ceas aniversar

Autori


După 1989, înființarea unei secții de teatru la Universitatea din Craiova era iminentă. Bănia era considerată „capitala teatrului românesc“, Naționalul devenise cu adevărat un teatru mare, apreciat și recunoscut în lume. Și, așa cum bine este consemnat în istoricul Departamentului de Arte, „lângă un mare teatru trebuia să rodească o pepinieră de talente care să contribuie la subvenționarea generațiilor următoare de actori profesioniști“.

Secția de teatru de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere și Istorie, Catedra de Literatură română, universală și comparată, a luat naștere sub girul profesional al actorului de teatru și film, regizor și viitor profesor de arta actorului, Remus Mărgineanu. De-a lungul timpului, s-au alăturat la catedra de actorie actori valoroși ai Naționalului craiovean: Ilie Gheorghe, Smaragda Olteanu-Mărgineanu, Mirela Cioabă, Natașa Raab, Constantin Cicort, Adrian Andone, Geni Maxim, Gabriela Baciu, regizorul Bogdan Cristian Drăgan.

Prima promoție de actori – 1999

Conform unui comunicat oficial, până în prezent, absolvenții de actorie de la Craiova sunt integrați în proporție de 80% în domeniul artistic, în domeniul educațional vocațional sau cu potențial creativ. Cei zece absolvenți – promoția 1999 – sunt: Gabriel Marciu (în prezent conf. dr. la Universitatea din Craiova, actor la Opera Română Craiova), Laura Dragomir (freelancer, SUA), Alexandru Boureanu (prof. dr. Universitatea din Craiova, director artistic la Teatrul Național „Marin Sorescu“ Craiova), Laura Iordan (actriță, Teatrul de Stat Constanța), Pompiliu Ciochia (actor, Teatrul „Elvira Godeanu“ Târgu Jiu), Marian Politic (actor Teatrul Național „Marin Sorescu“ Craiova), Ramona Solomon (crainic, Realitatea TV), Cristinel Dobran (actor la Teatrul „Elvira Godeanu“ Târgu Jiu), Nicolae Vicol (consultant artistic, actor la Teatrul „I.D. Sîrbu“ Petroșani) și Diana Drăghici (freelancer, Belgia).

Al. Boureanu: „Craiova, orașul care m-a învățat meserie“

Actualul Departament de Arte a cunoscut diferite etape de evoluție, astfel încât a purtat și diferite titulaturi, de la secție de teatru în catedra de literatură, până la Departament de Artă Teatrală, acreditat în anul 2004. În prezent, Departamentul de Arte condus de Directorul de Departament, prof. dr. Alexandru Boureanu, deține două secții (Teatru și Muzică). Al. Boureanu rememorează: „Am venit în Craiova și am rămas aici de 20 de ani. Benefic și energetic loc această Bănie pentru cultură, mai ales pentru teatru. Am mai fost și plecat în această perioadă pentru scurte perioade pentru studii sau pentru a-mi face meseria la Constanța, la București, la Tulcea, la Iași, sau chiar la Sankt Petersburg, Lausanne, Dijon, Paris…, dar de fiecare dată mi-a fost dor de acest oraș care m-a învățat meserie și în care s-au coagulat multe împliniri, vise și spectacole de cel mai înalt nivel artistic. Îmi este dor mereu de Craiova, de colegi, de dascăli, de actori, de prieteni, de Teatrul Național, și îmi va fi mereu. Mulțumesc Remus Mărgineanu, Smaragda Olteanu și Vasile Buz pentru tot ce ați făcut pentru mine și pentru crearea școlii vocaționale superioare în Craiova. La mulți ani!“.


O paranteză: de fapt, demersurile inițiate în urmă cu 20 de ani au vizat înființarea nu numai a unei Facultăți de Teatru, ci și a unui Institut de Arte Plastice. Cunoscutul artist plastic Vasile Buz, profesor la Departamentul de Arte, a spus: „Craiova merita să aibă aceste două facultăți, de Teatru și de Arte Plastice. Cetatea Băniei era – și este – un pol de cultură al Olteniei, și nu numai. Am fost și eu implicat în proiectele de înființare a acestor două facultăți, am fost la un pas ca ambele să obțină aprobările de rigoare, dar… Ca de obicei, în Oltenia se mai pun și bețe în roate și am rămas doar cu Departamentul de Teatru, deși, repet, era OK să existe de atunci și o Facultate de Arte Plastice. Treabă oltenească!“.

Spectacole ale studenților Departamentului de Arte

Luni, 30 noiembrie, la ora 11.00, împlinirea a 20 de ani va fi celebrată printr-un eveniment la sediul Departamentului de Arte din Craiova (str. Transilvaniei, nr. 1 – în incinta Facultății de Agronomie). Deloc întâmplător faptul că aceste manifestări vor avea loc chiar pe 30 noiembrie, când biserica îl cinstește pe Sfântul Apostol Andrei. Simbolic, înființarea primei secții universitare de actorie din Oltenia stă sub pavăza Sfântului Andrei.

În program: două spectacole ale studenților Departamentului de Arte, în regia lect. univ. dr. Mirela Cioabă: „Familia Cehov“ – o panoramare a personajelor cehoviene în momentele de maximă concentrare a gândului și a emoției (promoția 2013-2016) și „Noaptea lupilor“ – o creație originală născută în urma cercetării obiceiurilor și tradițiilor românești, între care Noaptea Sfântului Andrei, care evidențiază spiritul ludic al comunităților tradiționale (studenții ciclului de master).Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Actualitate

» Râmnicu Vâlcea: Șoseaua s-a surpat pe DN 7. Circulația a fost deviată
» Oltenia: Mai multe râuri din sud au depășit cotele de atenție
» Olt: Inundații în mai multe localități. Au intervenit pompierii
» Prahova: Laptele ridicat din şcoli, infestat cu enterobacteriacee
» Mihai Rotaru, 30 de zile de arest preventiv 
» Avertizare hidrologică: Cod Galben și Cod Portocaliu de inundații, pentru râuri din Oltenia
» 20 de ani de la înființarea primei secții universitare de actorie din Oltenia – Promoția de actori 1999, la ceas aniversar
» Cartea de weekend: „Oameni care nu contează“ de Răsvan Popescu – Editura Paralela 45
» Viaţa unui muzician oltean, în limba lui Beethoven
» Picanterii din presa de altădată
» Rotary Construcții: Mihai Leonard Rotaru nu are nici o implicare în Dosarul retrocedărilor ANRP

Local

» Conacul care adăpostește poveștile bătrânilor singuri
» Comuna Fălcoiu se modernizează, tradiția usturoiului piere

Dolj

» Trafic de coşmar în centrul Craiovei
» Întreruperi energie electrică de miercuri
» Două investiții din Malu Mare, pe loc repaus
» Vaccinul antirabic lipsește, antitetanosul e greu de găsit
» Meciul orgoliilor la Malu Mare: Primarul Dicu pasează vina la consilieri și la juristul Prefecturii
» Când încep lucrările pe Aleea IV Șimnic?
» Se opreşte apa în cartierele Brestei şi Calea București

Gorj

» CJ Gorj pregăteşte un ansamblu complex de manifestări la 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi

Sport

» Alb-albaştrii, umiliţi la Academia lui Hagi
» Baschet (m): SCM-U Craiova, din eşec în eşec
» Handbal (m): CS Universitatea Craiova a obţinut a opta victorie stagională
» Goluri multe la Memorialul „Liviu Răducan“
» CSU continuă goana după puncte
» Luptătorii de la Power Gym s-au remarcat la Sibiu
» Doar baschetbaliștii joacă în deplasare
» Bute, gata să recâștige titlul mondial IBF
» Scarlat și Petre au rezolvat victoria „satelitului“ (galerie foto)
» Doljul întâlnește Caraș-Severinul la U14 și U15

Magazin

» Chinezii deschid cea mai mare fabrică de clonare din lume
» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – 007: Coordonata Skyfall

Top