22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInvestitie de peste 6 miliarde de euro: China General Nuclear Power Corporation şi SN Nuclearelectrica au semnat Memorandumul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Investitie de peste 6 miliarde de euro: China General Nuclear Power Corporation şi SN Nuclearelectrica au semnat Memorandumul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

SN Nuclearelectrica SA („SNN”) si China General Nuclear Power Corporation au semnat astazi Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, constructia, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4, investitie estimata la peste 6 miliarde euro.

Memorandumul este parte a Strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori si stabileste directiile viitoarei cooperari intre cele doua companii.
“Semnarea acestui Memorandum de Intelegere de catre companiile implicate in dezvoltarea celui mai important proiect energetic de investitii reprezinta pasul concret in stabilirea coordonatelor majore ale dezvoltarii proiectului: Acordul Investitorilor, Actul Constitutiv al noii companii de proiect, structurarea finantarii si contractarea serviciilor de inginerie, constructie si procurare. Proiectul Unitatilor 3 si 4 va raspunde pe termen lung necesitatilor de sistem energetic coroborate cu tintele politicii de decarbonizare, asigurand securitate in aprovizionare, contributia la un mix energetic echilibrat, stabilitate si accesibilitatea pretului la consumatorul final. De asemenea, pentru Nuclearelectrica dezvoltarea acestui proiect inseamna venituri din valorificarea activelor existente, din servicii de operare si mentenanta si furnizare de combustibil nuclear. Asadar, proiectul inseamna un castig dublu: atat pentru statul roman si sistemul energetic, cat si pentru cresterea si dezvoltarea companiei. La acestea se adauga si dezvoltarea industriei nucleare romanesti prin implicare in dezvoltarea proiectului, crearea a mii de locuri de munca si a unui climat economic si tehnologic atractiv pentru investitori”, a declaratDaniela Lulache, Director General, SN Nuclearelectrica SA.
Astfel, SN Nuclearelectrica SA si China General Nuclear Power Corporation, investitorul selectat, au intrat in ultima faza a procedurii de selectie, lansata in luna august 2014, urmand sa initieze procesul de negociere a Acordului Investitorilor si a Actului Constitutiv ale noii companii de proiect.

Noua companie de proiect va fi una de tip ‘Joint-Venture”, in care China General Nuclear Power Corporation va detine cel putin 51% din capitalul social, in conformitate cu Strategia de Continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, aprobata de Guvernul Romaniei in anul 2014.

“Semnarea Memorandumului de Intelegere reprezinta o etapa foarte importanta in colaborarea cu partenerii romani. In contextul extinderii cooperarii cu Europa Centrala si de Est, implicarea financiara si expertiza CGN in inginerie si operare-ocupand primul loc in China cu 15 reactoare in operare si 11 in constructie – atesta dezvoltarea relatiilor de cooperare cu Europa Centrala si de Est, in general, si cu Romania, in mod special. In calitate de partener strategic, CGN este pregatita sa lucreze indeaproape cu partenerii romani, canadieni si europeni pentru a continua Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, in spiritul cooperarii reciproc avantajoase, in prezent si in viitor”, a declarat Zhang Qibo – CEO CGN Romania Nuclear Power Company, China General Nuclear Power Corporation (CGN)
Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda implica constructia a inca doua reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de 700 MWh si o durata de viata de 30 de ani cu posibilitatea de extindere cu inca 25 de ani. Dublarea capacitatii de productie la CNE Cernavoda prin constructia a inca doua unitati reprezinta un avantaj competitiv major pe termen mediu si lung intrucat Romania detine intreg ciclul de productie nucleara: materii prime (combustibil nuclear fabricatie proprie, apa grea) infrastructura de specialitate, resursa umana inalt calificata.
In ceea ce priveste contributia la atingerea tintelor de decarbonizare, prin dublarea capacitatii nucleare cu inca doua reactoare de tip CANDU 6 se va evita eliberarea in atmosfera a aproximativ 12.000.000 tone de CO2/an. Din punct de vedere al eficientei energetice, energia produsa de un singur fascicul de combustibil nuclear este de 1115 MWh, cantitate echivalenta cu energia produsa de: 470 tone de combustibil conventional, 2220 tone de carbune brun, 317 tone de petrol si 363 mii Nm3 (metri cubi normali) de gaze naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS