17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova: Poliţiştii au lansat un proiect pentru prevenirea violenţei domestice

Craiova: Poliţiştii au lansat un proiect pentru prevenirea violenţei domestice


Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj în colaborare cu Asociaţia Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune au lansat astăzi „Proiectul de prevenire a violenţei domestice – EQUILLIBRIUM” care are drept obiectiv creşterea capacităţii femeilor – victime ale violenţei domestice de a se valoriza şi de a conştientiza statutul şi rolul pe care trebuie să îl aibă în societate.
De asemenea, se urmăreşte ca femeile – victime ale violenţei domestice să cunoască prevederile legale care vin în sprijinul lor, dar şi recâştigarea echilibrului emoţional şi a respectului de sine.

În cadrul proiectului ofiţerii din cadrul Centrului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii, poliţiştii de proximitate şi cei din mediul rural, împreună cu psihologii şi psihoterapeuţii din cadrul Asociaţiei DEPSI vor desfăşura următoarele activităţi:
– Informarea victimelor violenţei domestice, de către poliţiştii care sunt sesizaţi sau se autosesizează cu privire la comiterea unor astfel de infracţiuni, despre oferirea în mod gratuit a unor servicii de consiliere juridică şi psihologică.
– Acordarea de servicii confidenţiale şi gratuite de consultanta juridică, pentru  victimele violenţei domestice.
– Acordarea de servicii confidenţiale şi gratuite de suport psihologic/psihoterapie, pentru victimele violenţei domestice.
– Organizarea unor sesiuni de instruire a poliţiştilor cu privire la  modalităţi de gestionare şi aplanare a stărilor conflictuale intrafamiliale.
– Organizarea unor sesiuni de informare a medicilor şi a altor persoane interesate să se implice în prevenirea violenţei domestice,  cu privire la existenţa centrului de suport pentru victimele violenţei intrafamiliale şi a serviciilor pe care acesta le oferă.
– Organizarea unor sesiuni de instruire a cadrelor didactice, care la rândul lor să disemineze informaţia către elevele de gimnaziu şi liceu, cu privire la  importanţa stabilirii unor reguli şi limite de toleranţă încă de la începutul unei relaţii, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de forme de violenţă.

În anul 2014, în judeţul Dolj au fost înregistrate 432 de victime ale actelor de violenţă intrafamilială, care au implicat, în principal, folosirea violenţei fizice, violenţei verbale şi ameninţarea cu acte de violenţa.
Specialiştii în domeniu (asistenţi sociali, poliţisti, sociologi, psihologi) estimează că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţele oficiale, deoarece multe victime nu depun plângere, femeile fiind principala categorie vulnerabilă în cadrul actelor de violenţă intrafamilială.
Din punct de vedere al mediului de provenienţă, situaţia înregistrează o tendinţă descendentă în urban, în timp ce în mediul rural se menţine la un nivel îngrijorător.
Pe fondul consumului de alcool ca factor declanşator, în corelaţie directă cu statutul victimei şi al agresorului în cadrul familiei, cauzele declanşării conflictelor constituie, în fapt, un conglomerat de frustrări şi comportamente deviante sedimentate în timp: resursele financiare insuficiente, mentalitatea arhaică coroborată cu nivelul precar al educaţiei, relaţiile extraconjugale, gelozia, modul de a-şi împărţii sarcinile zilnice, etc.
Din păcate, în special în cazul femeilor, victima nu găseşte resurse să rupă relaţia după prima agresiune îndreptată asupra ei, motivele fiind variate: dependenţa emoţională şi/sau financiară faţă de agresor, prezenţa copiilor şi resursele limitate de creştere a lor, lipsa educaţiei, neîncredere şi respect de sine scăzut, lipsa de sprijin din partea familiei extinse sau din partea cercului de relaţii extra-familial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS