22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePE respinge propunerea de interdicţii naţionale pentru OMG

PE respinge propunerea de interdicţii naţionale pentru OMG

Parlamentul European (PE) a respins miercuri o propunere legislativă care ar fi permis fiecărui stat membru UE să restricţioneze sau să interzică vânzarea sau utilizarea pe teritoriul sau a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE. Deputaţii sunt îngrijoraţi că această lege ar putea fi inaplicabilă sau că ar putea duce la reintroducerea unor verificări la graniţele dintre statele care susţin şi cele care se opun OMG-urilor.

„Votul de azi a dat un semnal clar Comisiei Europene. Această propunere ar putea să dea peste cap tot ceea ce s-a realizat cu piaţă unică şi uniunea vamală”, a spus raportorul Giovanni La Via (PPE, IT) ale cărui recomandări de a respinge propunerea au fost aprobate cu 577de voturi la 75 şi 38 de abţineri.

„În ultimele luni, au fost exprimate serioase îngrijorări privind lipsa unui studiu de impact, privind compatibilitatea propunerii cu piaţă unică şi aplicabilitatea ei în realitate. Nu a existat nicio evaluare a posibilelor consecinţe sau a altor posibile opţiuni”, a mai spus el.

„Cred că această propunere ar putea avea consecinţe negative asupra agriculturii din UE, care este dependenţă de suplimentele de proteine provenite din surse de organisme modificate genetic. Ar putea avea efecte negative indirecte asupra importurilor. Şi, în cele din urmă, există îngrijorări că această propunere nici nu ar putea fi aplicată de fapt pentru că nu există controale la graniţele din UE”, a conchis el.

Propunerea, care ar modifică legislaţia UE existenţa pentru a le permite statelor membre să restricţioneze sau să interzică utilizarea pe teritoriile lor a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE, a fost depusă de Comisie la 22 aprilie 2015.

Comisia a sugerat că această propunere ar trebui modelată pe o altă lege UE, privind OMG-urile destinate cultivării, care a intrat în vigoare în aprilie 2015. Această le permite statelor membre să interzică cultivarea organismelor modificate genetic aprobate de UE pe teritoriul lor.

Însă cultivarea acestor organisme are loc doar pe teritoriul unui stat membru, în timp ce comercializarea lor traversează graniţele, ceea ce înseamnă că o interdicţie naţională de „comercializare şi utilizare” ar putea fi dificil sau imposibil de aplicat fără a reintroduce verificări la graniţa a importurilor.

Ce urmează

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis a spus că propunerea nu va fi retrasă de Comisia Europeană, dar va fi discutată de Consiliul de Miniştri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS