17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina: Alegeri locale cruciale pentru președintele Petro Poroșenko

Ucraina: Alegeri locale cruciale pentru președintele Petro Poroșenko

Ucrainenii au început duminică dimineață să voteze în cadrul alegerilor locale, scrutin considerat a fi un adevărat test pentru președintele proeuropean Petro Poroșenko, însă în același timp rezultatele scrutinului ar putea consolida opoziția prorusă în mai multe regiuni ale țării, informează agenția France Presse.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (06:00 GMT) și se vor închide la 20:00 (18:00 GMT). Rezultatele nu vor fi cunoscute decât după câteva zile, dată fiind modalitatea de numărare a voturilor, una deosebit de complicată.

Scrutinul pentru alegerea primarilor și a consiliilor locale nu va avea loc în teritoriile din estul separatist al Ucrainei, zonă controlată de rebelii proruși, unde conflictul dintre trupele guvernamentale ucrainene și combatanții proruși s-a soldat cu peste 8.000 de morți în 18 luni.

Ca o dovadă a fragilității încetării focului, autoritățile ucrainene au decis din motive de securitate să nu organizeze alegeri în 122 de localități pe care le controlează de-a lungul liniei frontului.

Aliații fostului președinte prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie 2014 după trei luni de manifestații proeuropene reprimate violent, sunt bine plasați în sondajele de opinie pentru a câștiga scrutinul în zonele industriale Harkov și Dniepropetrovsk, dar și la Odesa, port la Marea Neagră.

Peste 1.500 de observatori internaționali vor monitoriza desfășurarea procesului de votare. Conform unui recent sondaj de opinie, 71% dintre ucraineni dezaprobă acțiunile lui Poroșenko, ales președinte în urmă cu mai puțin de doi ani încă din primul tur de scrutin, cu 54,7% din voturi. Analiștii politici de la Kiev estimează că aceste alegeri vor fi urmate de o remaniere guvernamentală.

Sursa: AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS