10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua Mondială a Statisticii

Astăzi este Ziua Mondială a Statisticii

În urmă cu cinci ani, la 20 octombrie 2010 a fost celebrată pentru prima oară o zi dedicată punerii în valoare a importanţei pe care o are statistica oficială în viaţa societăţii, după cum sublinia comunicatul de presă difuzat cu acel prilej de Eurostat şi preluat, cu adaptările de rigoare, de toate statisticile naţionale.
A fost o experienţă întru totul reuşită, ceea ce a determinat Organizaţia Naţiunilor Unite ca prin Hotărârea nr 69/282 să decidă permanentizarea sărbătoririi Zilei Mondiale a Statisticii, la fiecare cinci ani, anul acesta deviza aleasă fiind “Statistici mai bune pentru o viaţă mai bună”.
“Statisticile – subliniază în mesajul său din 19 august a.c. Ban Ki-moon, secretarul general ONU – sunt un element esenţial pentru luarea de decizii întemeiate pe fapte, oricare ar fi caracteristicile culturale şi istorice ale ţărilor şi independent de nivelul lor de dezvoltare”.
Este într-adevăr indispensabil să ne bazăm pe date solide pentru elaborarea de politici clare ca să continuăm programul de dezvoltare pentru după 2015 la nivel naţional, regional şi internaţional”.
În acelaşi sens, Walter Radermacher, directorul general al Eurostat – arată în comunicatul de presă difuzat astăzi al oficiului statistic european azi cu prilejul aceluiaşi eveniment că “Societăţile democratice moderne au nevoie de statistici solide şi obiective pentru a funcţiona aşa cum se cuvine. Factorii de decizie de la nivelul uniunii, al statelor membre, şi administraţiile locale şi  mediul de afaceri au nevoie de statistici pentru a lua propriile decizii. Dar, într-o democraţie, toţi cetăţenii au nevoie de statistici pentru că ele sunt esenţiale în evaluarea performanţelor celor care decid. Acesta este rolul de necontestat al statisticilor oficiale europene”.
În acest context, statistica oficială româneasca, cu cei 156 de ani ai propriei tradiţii participă la buna funcţionare a sistemului statistic european prin date mereu mai relevante şi mai fiabile, obţinute în conformitate cu metodologiile şi la standardele europene, contribuind la constituirea unei baze de informaţii care de la nivelul celor mai înalţi demnitari ai autorităţilor publice ale statului şi până la ultimul cetăţean să asigure elaborarea unor proiecte de dezvoltare întemeiate pe o cunoaştere temeinică, obiectivă şi argumentată  ştiinţific a realităţii.
Este semnul sub care lucrătorii Institutului Naţional de Statistică, în calitatea sa de coordonator al sistemului statistic din România, îşi asumă menirea de a fi, cu profesionalism şi devoţiune, la înălţimea răspunderii sale sociale , prin “date mai bune, pentru o viaţă mai bună”.
Institutul Naţional de Statistică organizează astăzi “Ziua Porţilor Deschise” sub genericul “156 de ani de statistică oficială românească în 120 de minute”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS